Showing posts with label Answer Key. Show all posts
Showing posts with label Answer Key. Show all posts

HTET Answer Key 2022 Level -1, 2 & 3

HTET ANSWER KEY 2022 (LEVEL -1, 2 & 3)

Board of School Education Haryana hold Haryana Teacher Eligibility Test on 03.12.2022 and 04.12.2022.

Official Answer Keys of all the Three levels are now available on the official website of Haryana Board.

Candidated can download the PDF Answer keys from the website of Board of School Education Haryana.

The links are given below-


Those who wish to challenge any answer can file their challenges from 05.02.2022 to 07.02.2022 with fee Rs. 1000/- per question

Haryana CET 2022 Answer Key

Haryana CET 2022 Group- C Answer Key both shifts 

The CET Examination-2022 for Group “C” Posts was held on 05th and 06th November, 2022.
The Provisional Answer Keys, Scanned Images of OMR Answer Sheets are now hosted on the Website(s) https://hsscrec22.samarth.ac.in and/or www.hssc.gov.in

Further, an opportunity is provided to the interested candidates to challenge the Provisional Answer Keys of any question ONLINE only. The Candidates shall be required to pay online an amount of Rs. 100/- (Rupees One Hundred Only) per answer key challenge as processing fee (non-refundable), as per the following schedule & details-

Start Date & Time : 07.12.2022 (08.00 PM)
End Date & Time : 11.12.2022 (05:00 PM)

How to Download Scanned Image of OMR & Answer Key-

To facilitate the candidate, scanned image of the OMR Answer Sheet of candidate will be made downloadable for the candidate during above period on the respective log in of the candidate.

Image of OMR Answer Sheet has also been sent to the appeared candidates on their registered Email ID

Procedure for Challenge of Answer Key

1. Please go to the website https://hsscrec22.samarth.ac.in or www.hssc.gov.in
2. Login with your Registration Number and Date of Birth and enter Security Pin as displayed and Submit.
3. Click ‘Apply for Answer Key Challenge(s)’
4. You will see 100 Questions in sequential order
5. The number next to the Question under the column‘ Correct Option/Answers’ stands for the correct/most appropriate Answer Key to be used for compilation of result.
6. If you wish to challenge this option, you may use anyone or more of the Options given in the next four columns by clicking the checkbox
7. You may upload supporting documents in which you can select ‘Choose File and upload (all documents to be put in a single pdf file only).
8. After clicking your desired option, for CET 2022, ‘Save your Claim’ and move to the next screen.
9. You will see a screen displaying your challenges.
10. Click on ‘Save your Claim and Pay Fee Finally’.
11. Select Mode of Payment and Pay a processing fee @ ₹ 100/- for each question challenged. Make payment through Debit/Credit Card/Net Banking/Paytm.
12. After successful payment, download/print the Answer Key challenge receipt.

Answer Key Male Constable (Commando) Exam.

Official Answer Key Male Constable (Commando) Exam. 

The written examination for recruitment of following mentioned post against Advt.No.02/2021, of Police Department, Haryana, Panchkula was conducted on 14.11.2021 (Evening Session) by the Commission.

The Commission has uploaded the answer key, on the website of the Haryana Staff Selection Commission i.e. www.hssc.gov.in. of the above said written examination.
 
If any candidate has any objection regarding any answer, he/she may submit his/her query/objection. The candidate need tofollow the steps given below:
1. Go to www.hssc.gov.in.
2. Click on “Inviting Objection for answer key (Advt. No. 02/2021 Male Constable (Commando Wing) (EXAM DATE 14.11.2021 (Evening Session))” button.
3. The objection raised by any candidate by any other means will not be entertained.
The candidate may submit his/her objection from 18.11.2021 to 20.11.2021 upto 5.00 P.M.
Thereafter no objection will be entertained by the Commission. The candidates are advised to clearly/specify the objection along with name of the Post, Advt. No., Category No., Date of Examination, Session, Set Code and question no. on which the objection is raised otherwise objection will not be considered.

To download Answer Key for the post of Male Constable (Commando Wing) Exam Date 14.11.2021 (Evening Session) Set-A-B-C-D Click here

Answer Key (Official) ALM Exam 14.11.2021

Answer Key (Official) ALM Exam 14.11.2021. Advt. 11/2019 Cat. 21

The written examination for recruitment of following mentioned post against Advt.No. 11/2019, of UHBVNL, Haryana, Panchkula was conducted on 14.11.2021 (Morning Session) by the Haryana Staff Selection Commission.

The Commission has uploaded the answer key, on the website of the Haryana Staff Selection Commission i.e. www.hssc.gov.in of the above said written examination. 
If any candidate has any objection regarding any answer, he/she may submit his/her query/objection. The candidate need to follow the steps given below:
1. Go to www.hssc.gov.in.
2. Click on “Inviting Objection for answer key (Advt. No. 11/2019 ALM (EXAM DATE 14.11.2021)” button.
3. The objection raised by any candidate by any other means will not be entertained.
The candidate may submit his/her objection from 17.11.2021 to 19.11.2021 upto 5.00 P.M.
The candidates are advised to clearly/specify the objection along with name of the Post, Advt. No., Category No., Date of Examination, Session, Set Code and question no. on which the objection is raised otherwise objection will not be considered. 

To download Official Answer Keys click the links given below- 

Answer Key for the post of ALM Exam Date 14.11.2021 (Morning Session) Set-F Click here
Answer Key for the post of ALM Exam Date 14.11.2021 (Morning Session) Set-E Click here
Answer Key for the post of ALM Exam Date 14.11.2021 (Morning Session) Set-D Click here
Answer Key for the post of ALM Exam Date 14.11.2021 (Morning Session) Set-C Click here
Answer Key for the post of ALM Exam Date 14.11.2021 (Morning Session) Set-C 
Answer Key for the post of ALM Exam Date 14.11.2021 (Morning Session) Set-B Click here
Answer Key for the post of ALM Exam Date 14.11.2021 (Morning Session) Set-A Click here

Official Answer Keys Sub Inspector Advt.03/2021

Official Answer Keys Sub Inspector (Male)  

written examination for recruitment of Sub Inspector(Male) against Advt.No.03/2021 Cat. No. 01 of Police Department, Haryana was conducted on 26.09.2021 (Morning Session) and 13.10.2021 (Evening Session) by the Haryana Staff Selection Commission.

The Commission has uploaded the answer key, on the website of the Haryana Staff Selection Commission i.e. www.hssc.gov.in. of the above said written examination. If any candidate has any objection regarding any answer, he/she may submit his/her query/objection. 

The candidate need to follow the steps given below:
1. Go to www.hssc.gov.in.
2. Click on “Inviting Objection for answer key (Advt. No. 03/2021, Cat. No. 01)” button.
3. The objection raised by any candidate by any other means will not be entertained.

The candidates are advised to clearly/specify the objection along with
name of the Post, Advt. No., Category No., Date of Examination ,Question paper Code i.e. 1,3, 0321 & 5 (mentioned on the bottom left of first pages of question paper), Shift/Session , Question booklet series and question no. on which the objection is raised otherwise objection will not be considered. The objections shall be considered by the Commission and its decision in this regard shall be final and evaluation of the paper shall accordingly be done.  

Key Dates-

The candidate may submit his/her objection from 15.10.2021 to 17.10.2021 upto 5.00 P.M. Thereafter no objection will be entertained by the Commission. 

Official Answer Keys

Answer Key for the post of Sub Inspector (Male) , Cat. No. 01 (26.09.2021) - Question Paper Code-1 Click here

Answer Key for the post of Sub Inspector (Male) , Cat. No. 01 (26.09.2021) - Question Paper Code-0321 Click here

Answer Key for the post of Sub Inspector (Male) , Cat. No. 01 (13.10.2021) - Question Paper Code-5 Click here

Answer Key for the post of Sub Inspector (Male) , Cat. No. 01 (26.09.2021) - Question Paper Code - 3-(Set II) Click here

Answer Keys ICAR AIEEA(PG) & AICE-JRF/SRF(PhD)

Answer Keys of the ICAR AIEEA(PG) & AICE-JRF/SRF(PhD) -2021

National Testing Agency (NTA) conducted the above-mentioned exam on 17 September 2021, in the Computer Based Test (CBT) mode.

Questions, provisional answer keys and responses of the exam are now hosted on https://icar.nta.ac.in. They will be available for 2 days, upto 05.10.2021, in the given window.

The candidates, who are not satisfied with any answer key, may challenge the same by filling an online application form ONLY and paying a non-refundable fee of Rs.200/-per question challenged, in the given window.

Only paid challenges made during stipulated time through key challenge link will be considered.

Challenges made by the candidates will be verified by the panel of subject experts. If found correct, the answer key will be revised accordingly.

Based on the revised Final Answer Key, result will be prepared and declared.

No individual candidate will be informed about the acceptance/non-acceptance of his/her challenge.

The key finalized after the challenge will be final.

To download Answer Keys go to- https://icar.nta.ac.in

Answer Keys CU-CET- 2021

Answer Keys & Question Paper of Central Universities Common Entrance Test (CU-CET) 2021

The National Testing Agency (NTA) has conducted the Central Universities – Common Entrance Test (CU-CET) 2021 for Academic Session 2021-22 for Undergraduate/ Integrated (UI) and Post Graduate (PG) Programmes on 15, 16, 23 and 24 September, 2021 in Computer Based Test (CBT) mode.

The Provisional Answer Keys along with the Question Paper and Recorded Responses have been uploaded on the website https://cucet.nta.nic.in for candidates to challenge.

Objection Fee-

The candidates, who are not satisfied with the answer key, may challenge the same by paying a fee of ₹ 200/- (Rupees Two Hundred only), per challenged question, as a non-refundable processing fee. 

Last Date-

This facility is available from 03 October 2021 to 05 October 2021 (07:00 pm).
The payment of the processing fee may be made through, Debit card/Credit Card/Net Banking/Paytm/UPI upto 05 October 2021 (until 11:50 pm). No challenge will be entertained without receipt of the processing fee. 
The Challenges will not be accepted through any other medium ie: fax, email or hard copy

Challenges made by the candidates will be verified by the panel of subject experts. If found correct, the answer key will be revised accordingly. Based on the revised Final Answer Key, the result will be prepared and declared.
No individual candidate will be informed about the acceptance/non-acceptance of his/her challenge. The key finalized by the Experts after the challenge will be final. 
No challenge will be accepted after 05 October 2021
(07:00 pm).

Answer Keys-

To check Answer Keys click the links below- 

How to Challenge Answer Key

1. Go to website NTA website https://cucet.nta.nic.in
2. Click ‘Answer Key Challenge for CU-CET 2021’
3. Login with your Application Number and Password or Date of Birth and enter Security Pin as displayed and Submit. 
4. To view the Question Paper/Recorded Responses, click ‘View Question Paper’. 
5. For Answer Keys, click ‘View/Challenge Answer Key’. 
6. You will see the Question IDs are in sequential order. 
7. The ID next to the question under the column ‘Correct Option’ stands for the correct Answer Key to be used by NTA. 
8. If you wish to challenge this option, you may use any one or more of the Option IDs given in the next four columns by clicking the check box 
9. After clicking your desired option, scroll down, ‘Save your Claim’ and move to next screen. 
10. You will see a display of all the Option IDs you have challenged.
11. You may want to upload supporting documents in which you can select ‘Choose File’ and upload (all
documents to be put in a single pdf file).
12. You will see a display of all the Option IDs you have challenged. 
13. Click on ‘Save your Claim and Pay Fee Finally’. 
14. Select Mode of Payment and Pay a non-refundable processing fee @ ₹ 200/- for each question challenged.
Make payment through Debit/Credit Card/Net Banking/Paytm.

Answer Key Haryana Police Constable Female Exam

Answer Key Haryana Police Constable Female (GD) Exam Part-II

41. рдк्рд░ाрд░ंрднिрдХ рддрдоिрд▓ рд╕ाрд╣िрдд्рдп (рд╕ंрдЧрдо рдЧ्рд░ंрдеों) рдХे рдЕрдиुрд╕ाрд░ рдЧाँрд╡ों рдоें рд░рд╣рдиे рд╡ाрд▓े рдмрдб़े рднू-рдоाрд▓िрдХों рдХो рдХ्рдпा рдХрд╣ा рдЬाрддा рд╣ै ?
(A) рдПрдбिрдордИ
(B) рдЙрдЭрд╡рд░
(C) рд╡ेрд▓्рд▓ाрд▓ाрд░
(D) рдЙрдкрд░ोрдХ्рдд рдоें рд╕े рдХोрдИ рдирд╣ीं

Answer – (C) рд╡ेрд▓्рд▓ाрд▓ाрд░

42. рдиीрдЪे рджी рдЧрдИ рд╕ाрд░рдгी рдоें рд▓ुрдк्рдд рд╕ंрдЦ्рдпा рдЬ्рдЮाрдд рдХрд░ें ।

(A) 5
(B) 7
(C) 3
(D) 2

Answer –

43. рд╡ेрдм рдкेрдЬ рдлाрдЗрд▓ें ___ рдлाрдЗрд▓ рдиाрдо рдПрдХ्рд╕рдЯेंрд╢рди рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдХрд░рддी рд╣ै।
(A) .js
(B) .jpeg
(C) .HTM рдпा .HTML
(D) .doc

Answer – (C) .HTM рдпा .HTML

44. рдк्рд░рд╢्рди рдЪिрди्рд╣ рдХे рд╕्рдеाрди рдкрд░ рдХौрди-рд╕ी рд╕ंрдЦ्рдпा рдЖрдпेрдЧी ?
120,99, 80, 63, 48,?
(A) 38
(B) 35
(C) 39
(D) 40

Answer –(B) 35

45. рдЦाрдж्рдп рд╕ुрд░рдХ्рд╖ा рдФрд░ рдоाрдирдХ рд╡िрдиिрдпрдорди, 2011 рдХे рдЕрдиुрд╕ाрд░ рдоाрдирдХीрдХृрдд рджुрдЧ्рдз рдХे рд╕ंрдмंрдз рдоें рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдХрдерди рд╕рдд्рдп рд╣ै ?
(A) рджूрдз рдоें рдоाрдирдХ рд╡рд╕ा рди्рдпूрдирддрдо 4.5% рдФрд░ рд╡рд╕ा рд░рд╣िрдд рдаोрд╕ рди्рдпूрдирддрдо 6% рд╣ो ।
(B) рджूрдз рдоें рдоाрдирдХ рд╡рд╕ा рди्рдпूрдирддрдо 1.5% рдФрд░ рд╡рд╕ा рд░рд╣िрдд рдаोрд╕ рди्рдпूрдирддрдо 9% рд╣ो ।
(C) рджूрдз рдоें рдоाрдирдХ рд╡рд╕ा рди्рдпूрдирддрдо 4.5% рдФрд░ рд╡рд╕ा рд░рд╣िрдд рдаोрд╕ рди्рдпूрдирддрдо 8.5% рд╣ो ।
(D) рджूрдз рдоें рдоाрдирдХ рд╡рд╕ा рди्рдпूрдирддрдо 3% рдФрд░ рд╡рд╕ा рд░рд╣िрдд рдаोрд╕ рди्рдпूрдирддрдо 8.5% рд╣ो ।

Answer – (C) рджूрдз рдоें рдоाрдирдХ рд╡рд╕ा рди्рдпूрдирддрдо 4.5% рдФрд░ рд╡рд╕ा рд░рд╣िрдд рдаोрд╕ рди्рдпूрдирддрдо 8.5% рд╣ो ।

46. рд╕рд░्рд╡рд╢्рд░ेрд╖्рда рд╡िрдХрд▓्рдк рдХो рдЪुрдиें।
3 : 11 : : 7 : ?

(A) 29
(B) 22
(C) 18
(D) 51

Answer – (D) 51

47. рдордзुрдордХ्рдЦी рдХे рдХाрдЯрдиे рд╕े рдПрдХ рдЕрдо्рд▓ рдЫोрдбा рдЬाрддा рд╣ै рдЬिрд╕рд╕े рджрд░्рдж рдФрд░ рдЕрд╕рд╣рдЬрддा рд╣ोрддी рд╣ै। _____ рдЬैрд╕े рдПрдХ рдоृрджु рдХ्рд╖ाрд░ рдХा рдЙрдкрдпोрдЧ рдХाрдЯे рдЧрдП рд╕्рдеाрди рдкрд░ рдЖрд░ाрдо рджेрддा рд╣ै ।
(A) рдмेрдХिंрдЧ рд╕ोрдбा
(B) рд╕िрд░рдХा
(C) рдиीрдмू рдХा рд░рд╕
(D) рдоैрдЧ्рдиीрд╢िрдпा рдХा рджूрдз

Answer – (A) рдмेрдХिंрдЧ рд╕ोрдбा

48. рд╢्рд░ी рддрд░рд▓ोрдЪрди рд╕िंрд╣ рдХो рдХिрд╕ рдХ्рд╖ेрдд्рд░ рдоें рдкрдж्рдо рднूрд╖рдг-2021 рд╕े рд╕рдо्рдоाрдиिрдд рдХिрдпा рдЧрдпा?
(A) рдоेрдбिрд╕िрди
(B) рд╕िрд╡िрд▓ рд╕рд░्рд╡िрд╕
(C) рдкрдм्рд▓िрдХ рдЕрдлेрдпрд░्рд╕
(D) рдЙрдХ्рдд рдоें рд╕े рдХोрдИ рдирд╣ीं

Answer – (C) рдкрдм्рд▓िрдХ рдЕрдлेрдпрд░्рд╕

49. рдк्рд░рд╢्рди рдЪिрди्рд╣ рдХे рд╕्рдеाрди рдкрд░ рдХ्рдпा рдЖрдпेрдЧा?
AZ, CX, FU, ?
(A) JQ
(B) KP
(C) IV
(D) IR

Answer – (A) JQ

50. рд╣рдб़рдк्рдкा рдХे рд╢рд╣рд░ों рдХी рд╕рдмрд╕े рд╡िрд╢िрд╖्рдЯ рд╡िрд╢ेрд╖рддा рд╣ै
(A) рд╕ाрд╡рдзाрдиीрдкूрд░्рд╡рдХ рдиिрдпोрдЬिрдд рд╕рдб़рдХें
(B) рд╕ाрд╡рдзाрдиीрдкूрд░्рд╡рдХ рдиिрдпोрдЬिрдд рдХृрд╖ि
(C) рд╕ाрд╡рдзाрдиीрдкूрд░्рд╡рдХ рдиिрдпोрдЬिрдд рдЬрд▓-рдиिрдХाрд╕ी рдк्рд░рдгाрд▓ी
(D) рдиिрдпोрдЬिрдд рдЗрдоाрд░рддें

Answer – (C) рд╕ाрд╡рдзाрдиीрдкूрд░्рд╡рдХ рдиिрдпोрдЬिрдд рдЬрд▓-рдиिрдХाрд╕ी рдк्рд░рдгाрд▓ी

51. рд╣рд░िрдпाрдгा рдкुрд▓िрд╕ рдХा рд╡िрд╢ेрд╖ рдорд╣िрд▓ा рд╣ेрд▓्рдкрд▓ाрдЗрди рдиंрдмрд░ рд╣ै
(A) 1021
(B) 1091
(C) 1011
(D) 1051

Answer – (B) 1091

52. рдЗрд╕ рд╡рд░्рд╖ рд╣рд░िрдпाрдгा рдоें рдмेрдЯी рдмрдЪाрдУ-рдмेрдЯी рдкрдв़ाрдУ рдЕрднिрдпाрди рд╢ुрд░ू рд╣ुрдЖ
(A) 2014
(B) 2019
(C) 2013
(D) 2015

Answer – (D) 2015

53. рд╢्рдпाрдо рд╕рддрд╕рдИ ___ рдХी рд░рдЪрдиा рд╣ै।
(A) рджीрджाрд░ рд╕िंрд╣
(B) рдоोрд╣рдо्рдордж рд╕рд░рд╡ाрд░
(C) рд╕ंрддोрдЦ рд╕िंрд╣
(D) рддुрд▓рд╕ी рд░ाрдо рд╢рд░्рдоा

Answer – (D) рддुрд▓рд╕ी рд░ाрдо рд╢рд░्рдоा

54. 1527 рдоें рдЦाрдирд╡ा рдХे рдпुрдж्рдз рдоें рдмाрдмрд░ рдиे рдХिрд╕े рд╣рд░ाрдпा ?
(A) рд╣рд╕рди рдЦाрди рдоेрд╡ाрддी
(B) рдЧोрдкाрд▓ рд╕िंрд╣
(C) рд╣рд░्рд╖рд╡рд░्рдзрди
(D) рдЬрдЯрд╡ाँ

Answer – (A) рд╣рд╕рди рдЦाрди рдоेрд╡ाрддी

55. рдоाрдирд╡ рдлेрдлрдб़ों рдХा рдХौрди-рд╕ा рднाрдЧ рдЧैрд╕ों рдХे рд╡िрдиिрдордп рдХे рд▓िрдП рдкृрд╖्рда рдЙрдкрд▓рдм्рдз рдХрд░ाрддा рд╣ै ?
(A) рдПрд▓्рд╡ीрдпोрд▓ाрдИ
(B) рдм्рд░ॉрдХ्рдпोрд▓्рд╕
(C) рдбाрдпрдл्рд░ाрдо
(D) рдм्рд░ोंрдХाрдИ

Answer – (A) рдПрд▓्рд╡ीрдпोрд▓ाрдИ

66. рд╕ंрдЦ्рдпाрдУं рдХा рдЕрдЧрд▓ा рдпुрдЧ्рдо рдЪुрдиिрдП।
2, 44, 4, 41, 6, 38, 8,
(A) 35, 10
(B) 35, 32
(C) 34,9
(D) 10, 12

Answer – (A) 35, 10

57. рд╣рд░िрдпाрдгा рдкुрд▓िрд╕ рд╡рд░्рд╖ _____ рдоें рдмрдиाрдИ рдЧрдИ।
(A) 1974
(B) 1968
(C) 1970
(D) 1966

Answer – (D) 1966

58. рдЫрдЫрд░ौрд▓ी рдХो рд╣рд░िрдпाрдгा рдХा ______ рдХрд╣рддे рд╣ैं।
(A) рди्рдпूрдпॉрд░्рдХ
(B) рдЖрдЧрд░ा
(C) рдЪेрд░ाрдкुँрдЬी
(D) рдЯेрдХ्рд╕ाрд╕

Answer – (C) рдЪेрд░ाрдкुँрдЬी

59. рд╣рд░िрдпाрдгा рд╕рд╢рд╕्рдд्рд░ рдкुрд▓िрд╕ рдХी рдмрдЯाрд▓िрдпрди ____ рдоें рд╣ैं।
(A) рд░ोрд╣рддрдХ
(B) рднिрд╡ाрдиी
(C) рд╕ोрдиीрдкрдд
(D) рдЕंрдмाрд▓ा

Answer – (D) рдЕंрдмाрд▓ा

60. рд╣рд░िрдпाрдгा рд╕рд░рдХाрд░ рдж्рд╡ाрд░ा рдмрд╣рди рд╢рди्рдиो рджेрд╡ी рдкंрдЪाрдпрддी рд░ाрдЬ рдкुрд░рд╕्рдХाрд░ ___ рдХे рд▓िрдП рджृрд╖्рдЯांрддрдХाрд░ी рдХाрд░्рдп рдХрд░рдиे рд╡ाрд▓ी рдорд╣िрд▓ा рдкंрдЪाрдпрдд рдиेрддाрдУं рдХो рджिрдпा рдЬाрддा рд╣ै।
(A) рд╕्рд╡ाрд╕्рде्рдп рдФрд░ рдкोрд╖рдг
(B) рдорд╣िрд▓ा рд╕ाрдХ्рд╖рд░рддा
(C) рдорд╣िрд▓ा рд╕рд╢рдХ्рддिрдХрд░рдг
(D) рдЙрдХ्рдд рд╕рднी

Answer – (C) рдорд╣िрд▓ा рд╕рд╢рдХ्рддिрдХрд░рдг

61. рдпрджि ACNE рдХा рдХूрдЯ 3, 7, 29, 11, рддो BOIL рдХा рдХूрдЯ рд╣ोрдЧा
(A) 5, 31, 19, 25
(B) 5, 29, 19, 27
(C) 5, 29, 19, 25
(D) 5, 31, 21, 25

Answer – (A) 5, 31, 19, 25

62. рдпрджि p> q рдФрд░ r < 0, рддो рдЗрдирдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рд╕рдд्рдп рд╣ै ?
(A) pr > qr
(B) p-r<q-r
(C) pr < qr
(D) рдЗрдирдоें рд╕े рдХोрдИ рдирд╣ीं

Answer – (C) pr < qr

63. рд░ेрд╕िрд╕्рдЯिрд╡िрдЯी рдХा рдПрд╕.рдЖрдИ. рдоाрдд्рд░рдХ рдХ्рдпा рд╣ै ?
(A) рдк्рд░рддि рдУрдо рдк्рд░рддि рдоीрдЯрд░
(B) рдУрдо рдк्рд░рддि рдоीрдЯрд░
(C) рдУрдо
(D) рдУрдо рдоीрдЯрд░

Answer – (B) рдУрдо рдк्рд░рддि рдоीрдЯрд░

64. рдЗрдХॉрд▓рдЬी рдкрд░्рдпाрд╡рд░рдг рд╕े рдЙрд╕ी рдк्рд░рдХाрд░ рд╕ंрдмंрдзिрдд рд╣ै рдЬिрд╕ рдк्рд░рдХाрд░ рд╣िрд╕्рдЯॉрд▓рдЬी ____ рд╕ंрдмंрдзिрдд рд╣ै।
(A) рдЗрддिрд╣ाрд╕
(B) рд╣ॉрд░्рдоोрди
(C) рдКрддрдХ
(D) рдЬीрд╡ाрд╢्рдо

Answer – (C) рдКрддрдХ

65. ___ рдХिрд╕ी рднी рдк्рд░рдХाрд░ рдХा рдЕрд╡ांрдЫिрдд рд╕ॉрдл़्рдЯрд╡ेрдпрд░ рд╣ै рдЬो рдЖрдкрдХी рдкрд░्рдпाрдк्рдд рд╕рд╣рдорддि рдХे рдмिрдиा рд╕्рдеाрдкिрдд рд╣ो рдЬाрддा рд╣ै ।
(A) рдоाрд▓рд╡ेрдпрд░
(B) рд╕्рдкैрдо
(C) рдпूрдЯिрд▓िрдЯि рд╕ॉрдл्рдЯрд╡ेрдпрд░
(D) рдлрд░्рдорд╡ेрдпрд░

Answer – (A) рдоाрд▓рд╡ेрдпрд░

66. рдпрд╣ рдк्рд░рд╕िрдж्рдз рд╡्рдпрдХ्рддिрдд्рд╡ рд░ॉрдХ рдЧाрд░्рдбрди, рдЪंрдбीрдЧрдв़ рдХे рдиिрд░्рдоाрддा рдоाрдиे рдЬाрддे рд╣ैं

(A) рдЫोрдЯू рд░ाрдо
(B) рдиेрдХ рдЪंрдж
(C) рджрдпाрд▓ рд╢рд░्рдоा
(D) рдиेрдХी рд░ाрдо

Answer – (B) рдиेрдХ рдЪंрдж

67. рдПрдХ рд╡्рдпрдХ्рддि рдХे рдкाрд╕ 17 рднेрдб़ рдеे। рд╕рднी рд▓ेрдХिрди 9 рдорд░ рдЧрдП। рдЕрдм рдЙрд╕рдХे рдкाрд╕ рдХिрддрдиे рдмрдЪे ?
(A) 9
(B) 17
(C) 8
(D) рд╢ूрди्рдп

Answer – (C) 8

68. рд╣рд░िрдпाрдгा рдХे рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХिрд╕ рд╕ंрд╕्рдеाрди рдХा рдиाрдо рдмрджрд▓рдХрд░ рднाрд░рдд рдХे рдкूрд░्рд╡ рд╡िрдд्рдд рдоंрдд्рд░ी рдЕрд░ुрдг рдЬेрдЯрд▓ी рдХे рдиाрдо рдкрд░ рд░рдЦा рдЧрдпा ?
(A) рд░ाрд╖्рдЯ्рд░ीрдп рд╡िрдд्рддीрдп рдк्рд░рдмंрдзрди рд╕ंрд╕्рдеाрди (рдПрди рдЖрдИ рдПрдлрдПрдо), рдлрд░ीрджाрдмाрдж
(B) рд░ाрд╖्рдЯ्рд░ीрдп рдбिрдЬ़ाрдИрди рд╕ंрд╕्рдеाрди, рдЕрд╣рдорджाрдмाрдж
(C) рд░ाрд╖्рдЯ्рд░ीрдп рд╢ैрдХ्рд╖िрдХ рдПрд╡ं рд╡्рдпाрд╡рд╕ाрдпिрдХ рдк्рд░рд╢िрдХ्рд╖рдг рд╕ंрд╕्рдеाрди, рдХрд░рдиाрд▓
(D) рдЙрдХ्рдд рдоें рд╕े рдХोрдИ рдирд╣ीं

Answer – (A) рд░ाрд╖्рдЯ्рд░ीрдп рд╡िрдд्рддीрдп рдк्рд░рдмंрдзрди рд╕ंрд╕्рдеाрди (рдПрди рдЖрдИ рдПрдлрдПрдо), рдлрд░ीрджाрдмाрдж

69. рдмंрджी рдк्рд░рдд्рдпрдХ्рд╖ीрдХрд░рдг рдХा рдЕрд░्рде рд╣ै
(A) рдХाрд░्рдпाрд▓рдп рдоें рд░ूрдХे рд░рд╣рдиे рдХे рд▓िрдП рдк्рд░ाрдзिрдХाрд░ рдХ्рдпा рд╣ै
(B) рдХाрд░्рдпрд╡ाрд╣ी рд░ोрдХ рджेрдиा
(C) рд╡्рдпрдХ्рддि рдХो рди्рдпाрдпाрд▓рдп рдХे рд╕рдордХ्рд╖ рдЙрдкрд╕्рдеिрдд рдХрд░рдиा
(D) рд╕ाрд░्рд╡рдЬрдиिрдХ рдХрд░्рддрд╡्рдп рдХा рдиिрд░्рд╡рд╣рди

Answer – (C) рд╡्рдпрдХ्рддि рдХो рди्рдпाрдпाрд▓рдп рдХे рд╕рдордХ्рд╖ рдЙрдкрд╕्рдеिрдд рдХрд░рдиा

70. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рднाрд░рдд рдХे рдХिрд╕ рд░ाрдЬ्рдп рдХो рджेрд╢ рдХी “рдЦाрдж्рдпाрди्рди рдЦाрди” рдХрд╣ा рдЬाрддा рд╣ै ?
(A) рддेрд▓ंрдЧाрдиा
(B) рдорд╣ाрд░ाрд╖्рдЯ्рд░
(C) рдХेрд░рд▓
(D) рд╣рд░िрдпाрдгा

Answer – (D) рд╣рд░िрдпाрдгा

71. A, B рдХी рдмрд╣рди рд╣ै । C, B рдХी рдоाрддा рд╣ै । D,C рдХा рдкिрддा рд╣ै । E, D рдХी рдоाрддा рд╣ै, рддो A, D рд╕े рдХिрд╕ рдк्рд░рдХाрд░ рд╕ंрдмंрдзिрдд рд╣ै ?
(A) рджाрджी
(B) рдкुрдд्рд░ी
(C) рдиाрддिрди
(D) рджाрджा

Answer – (C) рдиाрддिрди

72. рджी рдЧрдИ рд╕ंрдЦ्рдпा 503535 рдоें 3 рдХे рд╕्рдеाрдиिрдХ рдоाрди рдХा рдпोрдЧ рдХिрддрдиा рд╣ै ?
(A) 60
(B) 3300
(C) 6
(D) 3030

Answer – (D) 3030

73. рдЗрд▓ाрд╕्рдЯिрд╕िрдЯी рдХे рдоाрдкांрдХ рдХा рдЖрдпाрдо _____ рдХे рд╕рдоाрди рд╣ोрддा рд╣ै।
(A) рд╢рдХ्рддि
(B) рдмрд▓рдЖрдШूрд░्рдг
(C) рджाрдм
(D) рдКрд░्рдЬा

Answer – (C) рджाрдм

74. рд╣рд░िрдпाрдгा рд╕рд░рдХाрд░ рдХी рдк्рд░ाрдг рд╡ाрдпु рджेрд╡рддा рдкेंрд╢рди рдпोрдЬрдиा (рдкी рд╡ी рдбी рдкी рдПрд╕) рдХे рдмाрд░े рдоें рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдХрдердиों рдкрд░ рд╡िрдЪाрд░ рдХрд░ें।
I. рдпрд╣ рдЙрди рд╕рднी рдкेрдб़ों рдХो рд╕рдо्рдоाрдиिрдд рдХрд░рдиे рдХी рдПрдХ рдкрд╣рд▓ рд╣ै, рдЬो 75 рд╡рд░्рд╖ рдФрд░ рдЙрд╕рд╕े рдЕрдзिрдХ рдЖрдпु рдХे рд╣ैं рдФрд░ рдСрдХ्рд╕ीрдЬрди рдХा рдЙрдд्рдкाрджрди рдХрд░рдХे, рдк्рд░рджूрд╖рдг рдХрдо рдХрд░рдХे, рдЫाрдпा рдк्рд░рджाрди рдХрд░рдХे рдЬीрд╡рди рднрд░ рдоाрдирд╡рддा рдХी рд╕ेрд╡ा рдХी рд╣ै।
II. рдРрд╕े рд╡ृрдХ्рд╖ों рдХी рдкूрд░े рд░ाрдЬ्рдп рдоें рдкрд╣рдЪाрди рдХी рдЬाрдПрдЧी рдФрд░ рд╕्рдеाрдиीрдп рд▓ोрдЧों рдХो рд╢ाрдоिрд▓ рдХрд░рдХे рдЗрдирдХी рджेрдЦрднाрд▓ рдХी рдЬाрдПрдЧी।
рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рд╕рд╣ी рд╡िрдХрд▓्рдк рдЪुрдиिрдП ।
(A) рдХेрд╡рд▓ рдХрдерди II рд╕рд╣ी рд╣ै।
(B) I рдФрд░ II рджोрдиों рдХрдерди рдЧрд▓рдд рд╣ैं
(C) 1 рдФрд░ II рджोрдиों рдХрдерди рд╕рд╣ी рд╣ैं
(D) рдХेрд╡рд▓ рдХрдерди I рд╕рд╣ी рд╣ै

Answer – (C) 1 рдФрд░ II рджोрдиों рдХрдерди рд╕рд╣ी рд╣ैं

75. ____ рд╕ूрдЪрдиा рдХा рдПрдХ рд░िрдХॉрд░्рдб рд╣ै рдЬो рдЕрдзिрдХाँрд╢ рд╕рд░्рд╡рд░ рдЪूрдХ рдж्рд╡ाрд░ा рдПрдХрдд्рд░िрдд рдХрд░рддे рд╣ैं рдФрд░ рдЕрдХ्рд╕рд░ рд╕ाрдЗрдЯ рдХे рд▓िрдП рдоेрдЬрдмाрди рдХंрдкрдиी рдпा рдЗंрдЯрд░рдиेрдЯ рд╕ेрд╡ा рдк्рд░рджाрддा (ISP) рд╕े рдкрд╣ुँрдЪ рдоें рд╣ोрддा рд╣ै।
(A) рд░ूрдЯ рдлाрдЗрд▓ рд╕िрд╕्рдЯрдо
(B) рд╕рд░्рд╡рд░ рд▓ॉрдЧ
(C) рдХाрд╕्рдХेрдбेрдб рд╕्рдЯाрдЗрд▓ рд╢ीрдЯ
(D) рдмूрдЯ рд░िрдХॉрд░्рдб

Answer – (B) рд╕рд░्рд╡рд░ рд▓ॉрдЧ

76. рдоेрд░े рдкाрд╕ рдмाँрдЯрдиे рдХे рд▓िрдП рдХुрдЫ рдоिрдаाрдИрдпाँ рд╣ैं। рдпрджि рдоैं 2 рдпा 3 рдпा 4 рдПрдХ рдкैрдХेрдЯ рдоें рд░рдЦрддा рд╣ूँ, рддो рдоेрд░े рдкाрд╕ 1 рдоिрдаाрдИ рдмрдЪрддी рд╣ै। рдпрджि рдоैं 5 рдПрдХ рдкैрдХ рдоें рд░рдЦрддा рд╣ूँ, рддो рдоेрд░े рдкाрд╕ рдПрдХ рднी рдирд╣ीं рдмрдЪрддी рд╣ै। рдоिрдаाрдИрдпों рдХी рди्рдпूрдирддрдо рд╕ंрдЦ्рдпा рдХ्рдпा рд╣ै рдЬो рдоैंрдиे рдкैрдХ рдХी рд╣ै рдФрд░ рдмाँрдЯी рд╣ै ?
(A) 25
(B) 65
(C) 54
(D) 37

Answer – (A) 25

77. рд╣рд░िрдпाрдгा рдкुрд▓िрд╕ рдХा рдоुрдЦिрдпा рд╣ै
(A) рдЧृрд╣ рдоंрдд्рд░ी
(B) рд╕्рд╡ाрд╕्рде्рдп рдПрд╡ं рдХрд▓्рдпाрдг рдоंрдд्рд░ी
(C) рд╢िрдХ्рд╖ा рдоंрдд्рд░ी
(D) рд╡िрджेрд╢ рдоंрдд्рд░ी

Answer – (A) рдЧृрд╣ рдоंрдд्рд░ी

78. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рд╕рдоीрдХрд░рдг рдоें * рдХे рд╕्рдеाрди рдкрд░ рдЧрдгिрдд рдХे рд╕рд╣ी рдЪिрди्рд╣ों рдХो рдк्рд░рддिрд╕्рдеाрдкिрдд рдХीрдЬिрдП ।
16 * 4 * 5 * 14 * 6
(A) – × + =
(B) + × = +
(C) + + = –
(D) + – = ×

Answer –

79. рдПрдХ рдмрд░्рддрди рдоें рдж्рд░рд╡ рднрд░ा рд╣ै рдЬिрд╕рдоें 3 рднाрдЧ рдкाрдиी рдФрд░ 5 рднाрдЧ рд╕ीрд░рдк рд╣ै । рдЗрд╕рдоें рд╕े рдХिрддрдиा рдоिрд╢्рд░рдг рдиिрдХाрд▓рдХрд░ рдЙрд╕рдХे рд╕्рдеाрди рдкрд░ рдкाрдиी рдоिрд▓ाрдпा рдЬाрдП рддाрдХि рдоिрд╢्рд░рдг рдоें рдЖрдзा рдкाрдиी рдФрд░ рдЖрдзा рд╕ीрд░рдк рд░рд╣ рдЬाрдП ?
(A) ¼
(B) 1/7
(C) ⅕
(D) ⅓

Answer – (C) ⅕

80. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рдХрдерди рднाрд░рдд рдХे рдЪुрдиाрд╡ рдЖрдпोрдЧ рдХे рдХाрд░्рдпों рдХे рдмाрд░े рдоें рд╕рдд्рдп рд╣ै ?
I. рдпрд╣ рдЕрдж्рдпрддрди рдорддрджाрддा рд╕ूрдЪी рддैрдпाрд░ рдХрд░рдиे рдХा рдкрд░्рдпрд╡ेрдХ्рд╖рдг рдХрд░рддा рд╣ै।
II. рдпрд╣ рдЪुрдиाрд╡ рд╕рдордп рд╕ाрд░рдгी рддैрдпाрд░ рдХрд░рддा рд╣ै।
III. рдпрд╣ рд░ाрдЬрдиैрддिрдХ рджрд▓ों рдХो рдоाрди्рдпрддा рджेрддा рд╣ै।
IV. рдпрд╣ рд╕ंрдкूрд░्рдг рджेрд╢ рдоें рдЪुрдиाрд╡ рдХो рд╡िрд▓ंрдмिрдд рдпा рд░рдж्рдж рдХрд░ рд╕рдХрддा рд╣ै।
(A) рдХेрд╡рд▓ II рдФрд░ III
(B) рдХेрд╡рд▓ II, III рдФрд░ IV
(C) рдХेрд╡рд▓ I, II рдФрд░ III
(D) рдЙрдХ्рдд рд╕рднी

Answer – (D) рдЙрдХ्рдд рд╕рднी

81. ___рдХो рдПрдХ рд╡ेрдмрд╕ाрдЗрдЯ рдФрд░ рдЗрд╕рдХे рдкृрд╖्рдаों рдХी рд╕ंрд░рдЪрдиा рдХे рд░ूрдк рдоें рдкрд░िрднाрд╖िрдд рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै : рдХैрд╕े рд╕ाрдЗрдЯ рдФрд░ рд╕ाрдЗрдЯ рдиैрд╡िрдЧेрд╢рди рд╕ंрдЧрдаिрдд рд╣ोрддे рд╣ैं ।
(A) рдпूрдЬ़рд░ рдПрдХ्рд╕्рдкीрд░िрдпрди्рд╕
(B) рдоोрдХ-рдЕрдк
(C) рд╡ाрдпрд░рдл्рд░ेрдо
(D) рдЗрдирдлॉрд░्рдоेрд╢рди рдЖрд░्рдХिрдЯेрдХ्рдЪрд░

Answer – (D) рдЗрдирдлॉрд░्рдоेрд╢рди рдЖрд░्рдХिрдЯेрдХ्рдЪрд░

82. рдПрдХ рд░ेрд▓рдЧाрдб़ी 60 km/hr рдХी рдЧрддि рд╕े рдЪрд▓ рд░рд╣ी рд╣ै। рд╡рд╣ рдПрдХ рдкोрд▓ рдХो 9 рд╕ेрдХंрдб рдоें рдкाрд░ рдХрд░рддी рд╣ै, рддो рд░ेрд▓рдЧाрдб़ी рдХी рд▓ंрдмाрдИ рдХिрддрдиी рд╣ै ?
(A) 180 m
(B) 150 m
(C) 324 m
(D) 120 m

Answer – (B) 150 m

83. ___ рдиिрдпрдоों рдХा рдПрдХ рд╕рдоूрд╣ рд╣ै рдЬो рдХिрд╕ी рдиेрдЯрд╡рд░्рдХ рдоें рдХंрдк्рдпूрдЯрд░ों рдХे рдмीрдЪ рд╕ंрдЪाрд░ рдХो рдиिрдпंрдд्рд░िрдд рдХрд░рддा рд╣ै।
(A) рд╕िंрдХ्рд░рдиाрдЗрдЬ़ेрд╢рди
(B) рдкोрд░्рдЯ
(C) рдк्рд░ोрдЯोрдХॉрд▓
(D) рд╣ैंрдбрд╢ेрдХ

Answer – (C) рдк्рд░ोрдЯोрдХॉрд▓

84. рдЖрд░ंрднिрдХ рдЧрддिрдЬ рдКрд░्рдЬा 60 J рд╡ाрд▓े рдПрдХ рдк्рд░рдХ्рд╖ेрдк्рдп рдХो рдХ्рд╖िрддिрдЬ рдХे рд╕ाрде 45° рдХे рдПрдХ рдХोрдг рдкрд░ рдк्рд░рдХ्рд╖ेрдкिрдд рдХिрдпा рдЬाрддा рд╣ै । рдЗрд╕рдХी рдк्рд░рдХ्рд╖ेрдк-рд╡рдХ्рд░ рдХे рдЙрдЪ्рдЪрддрдо рдмिंрджु рдкрд░ рдк्рд░рдХ्рд╖ेрдк्рдп рдХी рдЧрддिрдЬ рдКрд░्рдЬा рдХ्рдпा рд╣ै ?
(A) 60J
(B) 15J
(C) 30J
(D) 45J

Answer –

86. ‘рдЪ्рдпूрдЗंрдЧ-рдЧрдо рдлिрдЯ्рд╕’ ____ рдХा рдПрдХ рд▓рдХ्рд╖рдг рд╣ै।
(A) рдкाрд░्рд╡ो рд╡ाрдЗрд░рд▓ рдПंрдЯेрд░ाрдЗрдЯिрд╕
(B) рд░ैрдмीрдЬ
(C) рдХैрдиाрдЗрди рдбिрд╕्рдЯेंрдкрд░
(D) рдЙрдХ्рдд рдоें рд╕े рдХोрдИ рдирд╣ीं

Answer – (C) рдХैрдиाрдЗрди рдбिрд╕्рдЯेंрдкрд░

86. рдкрд╢ु рдкрд░िрд╡рд╣рди рдиिрдпрдо -1978 рдХे рдЕрдиुрд╕ाрд░, рдкैрджрд▓ рдкрд░िрд╡рд╣рди рдХे рджौрд░ाрди рдПрдХ рджिрди рдоें рдкрд╢ु рд╣ेрддु рдЕрдиुрдордд рдЕрдзिрдХрддрдо рджूрд░ी рд╣ै

(A) 20 km
(B) 40 km
(C) 45 km
(D) 30 km

Answer – (D) 30 km

87. рд╕рд░्рд╡рдеा рднिрди्рди рд╢рдм्рдж рдЪुрдиिрдП।
(A) рд╢ेрд░
(B) рдЧाрдп
(C) рдмाрдШ
(D) рдЬेрдм्рд░ा

Answer – (B) рдЧाрдп

88. question number 88

Answer – A

89. рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рд╣рд░िрдпाрдгा рд░ाрдЬ्рдп рд╕рд░рдХाрд░ рдиे рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХिрд╕ рд╕्рдеाрди рдкрд░ рдмрдв़рддे рд╡ाрдпु рдк्рд░рджूрд╖рдг рдХा рд╕ाрдордиा рдХрд░рдиे рдХे рд▓िрдП ‘рдк्рд░ोрдЬेрдХ्рдЯ рдПрдпрд░ рдХेрдпрд░’ рдЖрд░ंрдн рдХिрдпा рд╣ै ?
(A) рдЕंрдмाрд▓ा
(B) рдХुрд░ुрдХ्рд╖ेрдд्рд░
(C) рдЧुрд░ुрдЧ्рд░ाрдо
(D) рдЙрдХ्рдд рдоें рд╕े рдХोрдИ рдирд╣ीं

Answer – (C) рдЧुрд░ुрдЧ्рд░ाрдо

90. рджी рдЧрдИ рд╢ृंрдЦрд▓ा рдоें рдк्рд░рд╢्рди рдЪिрди्рд╣ рдХे рд╕्рдеाрди рдкрд░ рдХौрди-рд╕ी рд╕ंрдЦ्рдпा рд╣ोрдЧी рддाрдХि рд╢ृंрдЦрд▓ा рдкूрд░्рдг рд╣ो рдЬाрдП?
1, 9, 25, 49,?, 121
(A) 81
(B) 100
(C) 91
(D) 64

Answer – (A) 81

91. 1984 рд▓ोрдХрд╕рднा рдЪुрдиाрд╡ों рдоें рдХाँрдЧ्рд░ेрд╕ рджрд▓ рдж्рд╡ाрд░ा рдЬीрддी рдЧрдИ рдХुрд▓ рд╕ीрдЯें рдеी
(A) 435
(B) 415
(C) 453
(D) 451

Answer – (B) 415

92. рдЫोрдЯा рдЦрд░рдЧोрд╢ рдЬिрд╕рдиे рдмाрдЬाрд░рдпोрдЧ्рдп рднाрд░ рдк्рд░ाрдк्рдд рдХрд░ рд▓िрдпा рд╣ो, ____ рдХрд╣рд▓ाрддा рд╣ै।
(A) рдл्рд░ाрдпрд░
(B) рдХिрдЯ
(C) рдкेрд▓्рдЯ
(D) рдлрд░

Answer –

93. рд╡рд╣ рд╡िрдХрд▓्рдк рдЪुрдиिрдП рдЬो рджिрдП рдЧрдП рд╕ंрдпोрдЬрди рдХे рджрд░्рдкрдг рдк्рд░рддिрдмिंрдм рд╕े рдоिрд▓рддा рд╣ै।
GEOGRAPHY

Answer – D

94. рдпрджि рдмीрддे рд╣ुрдП рдХрд▓ рд╕े рдкрд╣рд▓े рдХा рджिрди рдЧुрд░ुрд╡ाрд░ рдеा, рддो рд░рд╡िрд╡ाрд░ рдХрдм рд╣ोрдЧा?
(A) рдЖрдЬ
(B) рдЖрдЬ рд╕े 3 рджिрди рдмाрдж
(C) рдЖрдиे рд╡ाрд▓े рдХрд▓ рдХा рдЕрдЧрд▓ा рджिрди
(D) рдЖрдиे рд╡ाрд▓ा рдХрд▓

Answer – (D) рдЖрдиे рд╡ाрд▓ा рдХрд▓

95. рдк्рд░рдердо рдк्рд░ाрдЪीрди рдУрд▓рдо्рдкिрдХ рдЦेрд▓ рдХрдм рдЖрдпोрдЬिрдд рдХिрдП рдЧрдП рдеे ?
(A) рдИрд╕ा 776
(B) рдИрд╕ा 1972
(C) рдИрд╕ा 1992
(D) рдИрд╕ा рдкूрд░्рд╡ 776

Answer – (D) рдИрд╕ा рдкूрд░्рд╡ 776

96. ____ рдХрд╣рддा рд╣ै рдХि рдиिрдпрдд рдЖрдпрддрди рдкрд░, рдЧैрд╕ рдХी рдПрдХ рдиिрд░्рдзाрд░िрдд рдоाрдд्рд░ा рдХा рджाрдм рдк्рд░рдд्рдпрдХ्рд╖рддः рддाрдкрдоाрди рдХे рд╕ाрде рдкрд░िрд╡рд░्рддिрдд рд╣ोрддा рд╣ै।
(A) рдЪाрд░्рд▓्рд╕ рдХा рдиिрдпрдо
(B) рдЧे рд▓ुрд╕्рд╕ाрдХ рдХा рдиिрдпрдо
(C) рдмॉрдпрд▓ рдХा рдиिрдпрдо
(D) рдПрд╡ोрдЧैрдб्рд░ो рдиिрдпрдо

Answer – (A) рдЪाрд░्рд▓्рд╕ рдХा рдиिрдпрдо

97. ‘рд╕ेрд╡ा рд╕ुрд░рдХ्рд╖ा рд╕рд╣рдпोрдЧ’ ____ рдкुрд▓िрд╕ рд╡िрднाрдЧ рдХा рдЖрджрд░्рд╢ рд╡ाрдХ्рдп рд╣ै।
(A) рдорд╣ाрд░ाрд╖्рдЯ्рд░
(B) рдЭाрд░рдЦंрдб
(C) рдЧुрдЬрд░ाрдд
(D) рд╣рд░िрдпाрдгा

Answer – (D) рд╣рд░िрдпाрдгा

98. рджी рдЧрдИ рд╢्рд░ृंрдЦрд▓ा рдоें рд▓ुрдк्рдд рдкрдж рдХो рдЬ्рдЮाрдд рдХीрдЬिрдП।
G2X, J4V, M8T, ?, S32P
(A) Q16R
(B) P8S
(C) P16R
(D) N645

Answer – (C) P16R

99. рдЖрдкрдХे рдкीрд╕ी рдХे рд╡ीрдбिрдпो рд╕िрд╕्рдЯрдо рдж्рд╡ाрд░ा рдЙрдкрдпोрдЧ рдХी рдЬाрдиेрд╡ाрд▓ी рдоेрдоोрд░ी рдХो _____ рдХрд╣ा рдЬाрддा рд╣ै।
(A) рдл्рд▓ैрд╢ рдоेрдоोрд░ी
(B) рд╡ीрдбिрдпो рдоेрдоोрд░ी
(C) рдХैрд╢ рдоेрдоोрд░ी
(D) рд╡рд░्рдЪुрдЕрд▓ рдоेрдоोрд░ी

Answer – (B) рд╡ीрдбिрдпो рдоेрдоोрд░ी

100. рднाрд░рдд рдХा рдкрд╣рд▓ा рдЕрдиाрдЬ рдП рдЯी рдПрдо _____ рдоें рд╕्рдеाрдкिрдд рдХिрдпा рдЧрдпा рд╣ै ।
(A) рдХोрдЪ्рдЪि, рдХेрд░рд▓
(B) рдоैрд╕ूрд░, рдХрд░्рдиाрдЯрдХ
(C) рдЧुрд░ुрдЧ्рд░ाрдо, рд╣рд░िрдпाрдгा
(D) рдЙрдХ्рдд рдоें рд╕े рдХोрдИ рдирд╣ीं

Answer – (C) рдЧुрд░ुрдЧ्рд░ाрдо, рд╣рд░िрдпाрдгा

To download Answer Key Part-I - Click here

Answer Key Haryana Police Constable Exam.

Answer Key Haryana Police Constable Female (GD) Exam 

1. рд╣рд░िрдпाрдгा рдХा рдХौрди-рд╕ा рдЬिрд▓ा ‘рджрд░ी рдмрдиाрдиे рдХा рдХेंрдж्рд░’ рдХрд╣ा рдЬाрддा рд╣ै ?

(A) рдкाрдиीрдкрдд
(B) рд╣िрд╕ाрд░
(C) рднिрд╡ाрдиी
(D) рдЧुрд░ुрдЧ्рд░ाрдо

Answer – (A) рдкाрдиीрдкрдд

2. рдк्рд░рдХाрд╢ рдПрдХ рдкрддрд▓ी рдкрд░рдд рдЬैрд╕ी рд╕ंрд░рдЪрдиा рдХे рдоाрдз्рдпрдо рд╕े рдЖँрдЦ рдоें рдк्рд░рд╡ेрд╢ рдХрд░рддा рд╣ै, рдЗрд╕े ____рдХрд╣рддे рд╣ैं।
(A) рдХॉрд░्рдиिрдпा
(B) рд░ेрдЯीрдиा
(C) рдСрдк्рдЯिрдХ рддंрдд्рд░िрдХा
(D) рдЖрдЗрд░िрд╕

Answer – (A) рдХॉрд░्рдиिрдпा

3. рд╣рд░िрдпाрдгा рд░ाрдЬ्рдп рдкुрд▓िрд╕ рдоें рд╣ैं
(A) (B) рдФрд░ (C) рджोрдиों
(B) рд░ाрдЬ्рдп рдЕрдкрд░ाрдз рдЬाँрдЪ рд╡िрднाрдЧ
(C) рд░ाрдЬ्рдп рдЖрд╕ूрдЪрдиा рд╡िрднाрдЧ
(D) рдЗрдирдоें рд╕े рдХोрдИ рдирд╣ीं

Answer – (A) (B) рдФрд░ (C) рджोрдиों

4. рдПрдХ рдЯोрдХрд░ी рдоें рд░рдЦे рдлूрд▓ рд╣рд░ рдПрдХ рдоिрдирдЯ рджो рдЧुрдгा рд╣ो рдЬाрддे рд╣ैं рдФрд░ рдЯोрдХрд░ी рдПрдХ рдШंрдЯे рдоें рднрд░ рдЬाрддा рд╣ै। рдХिрддрдиे рдоिрдирдЯ рдоें рдЯोрдХрд░ी 1/32 рднाрдЧ рднрд░ा рдеा ?

(A) 55 рдоिрдирдЯ
(B) 32 рдоिрдирдЯ
(C) 45 рдоिрдирдЯ
(D) 12 рдоिрдирдЯ

Answer – (A) 55 рдоिрдирдЯ

5. рдоोрд╣рдо्рдордж рдШोрд░ी рдиे рддрд░ाрд╡рдб़ी рдХे рджूрд╕рд░े рдпुрдж्рдз рдоें _____ рдХो рд╣рд░ाрдпा।
(A) рдЗрдм्рд░ाрд╣िрдо рд▓ोрджी
(B) рдкृрде्рд╡ीрд░ाрдЬ рдЪौрд╣ाрди
(C) рдЕрдХрдмрд░
(D) рдмाрдмрд░

Answer – (B) рдкृрде्рд╡ीрд░ाрдЬ рдЪौрд╣ाрди

6. рдпрджि рдХिрд╕ी рдкाрдЗрдк рдХा рдХ्рд░ॉрд╕-рд╕ेрдХ्рд╢рди рдПрд░िрдпा рдмрдв़ाрдпा рдЬाрддा рд╣ै, рддो рдж्рд░рд╡ рдХे рдк्рд░рд╡ाрд╣ рдХी рдЧрддि
(A) рдШрдЯेрдЧी
(B) рд╕рдоाрди рд░рд╣ेрдЧी
(C) рд╢ूрди्рдп рд╣ो рдЬाрдПрдЧी
(D) рдмрдв़ेрдЧी

Answer – (A) рдШрдЯेрдЧी

7. _____ рдкैрд░ाрд▓िрдо्рдкिрдХ рдЦेрд▓ों рдоें рдПрдХ рдкрджрдХ рдЬीрддрдиे рд╡ाрд▓ी рдкрд╣рд▓ी рднाрд░рддीрдп рдорд╣िрд▓ा рдеी।
(A) рд╕рд░ोрдЬिрдиी рдЧुрдк्рддा
(B) рджीрдкा рдорд▓िрдХ
(C) рджीрдкा рдлोрдЧाрдЯ
(D) рд╕ाрдЗрдиा рдиेрд╣рд╡ाрд▓

Answer – (B) рджीрдкा рдорд▓िрдХ

8. рдиीрд▓ी-рд░ाрд╡ी ___ рдХी рдирд╕्рд▓ рд╣ै।
(A) рдмрдХрд░ी
(B) рдЧाрдп
(C) рднैंрд╕
(D) рдЙрдХ्рдд рдоें рд╕े рдХोрдИ рдирд╣ीं

Answer – (C) рднैंрд╕

9. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди рднाрд░рдд рдХी рд╡िрджेрд╢ рдоंрдд्рд░ी рдмрдирдиे рд╡ाрд▓ी рджूрд╕рд░ी рдорд╣िрд▓ा рдеी ?
(A) рд╕ुुुुुुрд╖рдоा рд╕्рд╡рд░ाрдЬ
(B) рдЧीрддा рдлोрдЧाрдЯ
(C) рдоाрдиुрд╖ी рдЫिрд▓्рд▓рд░
(D) рдЗंрджिрд░ा рдЧांрдзी

Answer – (A) рд╕ुुुुुुрд╖рдоा рд╕्рд╡рд░ाрдЬ

10. рд╡ाрд░ंрдЯ рдХा рдЕрд░्рде рд╣ै
(A) рди्рдпाрдпाрд▓рдп рдж्рд╡ाрд░ा рдЬाрд░ी рдПрдХ рдЧिрд░рдл्рддाрд░ी рдЖрджेрд╢
(B) рд╕ाрдХ्рд╖्рдп рдк्рд░рд╕्рддुрдд рдХрд░рдиे рдХा рдЖрджेрд╢
(C) рдЧрд╡ाрд╣ рдХे рд░ूрдк рдоें рдЙрдкрд╕्рдеिрдд рд╣ोрдиे рдХा рдЖрджेрд╢
(D) рди्рдпाрдпाрд▓рдп рдХे рд╕рдордХ्рд╖ рдк्рд░рд╕्рддुрдд рд╣ोрдиे рдХा рдиोрдЯिрд╕

Answer – #(D) рди्рдпाрдпाрд▓рдп рдХे рд╕рдордХ्рд╖ рдк्рд░рд╕्рддुрдд рд╣ोрдиे рдХा рдиोрдЯिрд╕

11. рдпрджि рд╕ुрдиीрддा, рд╕ीрдоा рдФрд░ рд░ीрдиा рд╕े рд▓ंрдмी рд╣ै। рд░ीрдиा, рд░ाрдзा рдФрд░ рдЧौрд░ी рд╕े рдЫोрдЯी рд╣ै, рдмीрдиा, рд░ाрдзा рд╕े рд▓ंрдмी рдФрд░ рд╕ुрдиीрддा рд╕े рдЫोрдЯी рд╣ै, рд╕ुрдиीрддा рд╕рдмрд╕े рд▓ंрдмी рдирд╣ीं рд╣ै рдФрд░ рд░ीрдиा рд╕рдмрд╕े рдЫोрдЯी рдирд╣ीं рд╣ै, рддो рд╕рдмрд╕े рд▓ंрдмा рдХौрди рд╣ै ?
(A) рд╕ीрдоा
(B) рдмीрдиा
(C) рдЧौрд░ी
(D) рдЖँрдХрдб़े рдЕрдкрд░्рдпाрдк्рдд рд╣ैं

Answer – (C) рдЧौрд░ी

12. BPRD рдХा рдкूрд░्рдг рд░ूрдк рд╣ै
(A) рдмैрдЪ рдСрдл рдкुрд▓िрд╕ рд░िрд╕рд░्рдЪ ре▓рдг्рдб рдбिрдкाрд░्рдЯрдоेрдг्рдЯ
(B) рдм्рдпूрд░ो рдСрдл рдкुрд▓िрд╕ рд░िрд╕рд░्рдЪ ре▓рдг्рдб рдбेрд╡ेрд▓рдкрдоेрдг्рдЯ
(C) рдмोрд░्рдб рдСрдл рдкुрд▓िрд╕ рд░िрд╕рд░्рдЪ ре▓рдг्рдб рдбेрд╡ेрд▓рдкрдоेрдг्рдЯ
(D) рдЙрдХ्рдд рдоें рд╕े рдХोрдИ рдирд╣ीं

Answer – (B) рдм्рдпूрд░ो рдСрдл рдкुрд▓िрд╕ рд░िрд╕рд░्рдЪ ре▓рдг्рдб рдбेрд╡ेрд▓рдкрдоेрдг्рдЯ

13. _____ рдПрдХ рдЫोрдЯे рднौрдЧोрд▓िрдХ рдХ्рд╖ेрдд्рд░ рддрдХ рд╕ीрдоिрдд рд╣ोрддा рд╣ै, рд╕ाрдоाрди्рдпрддः рдЕрдкेрдХ्рд╖ाрдХृрдд рдеोрдбे рд╕्рдЯेрд╢рдиों рддрдХ рд╣ी рд╣ोрддा рд╣ै।
(A) рд╡ाрдЗрдб рдПрд░िрдпा рдиेрдЯрд╡рд░्рдХ (WAN)
(B) рдЗंрдЯрд░рдиेрдЯ
(C) рдоेрдЯ्рд░ोрдкॉрд▓ीрдЯрди рдПрд░िрдпा рдиेрдЯрд╡рд░्рдХ (MAN)
(D) рд▓ोрдХрд▓ рдПрд░िрдпा рдиेрдЯрд╡рд░्рдХ (LAN)

Answer – (D) рд▓ोрдХрд▓ рдПрд░िрдпा рдиेрдЯрд╡рд░्рдХ (LAN)

14. Y, W рдХा рднाрдИ рд╣ै; X, W рдХी рдкुрдд्рд░ी рд╣ै; E, Y рдХी рдмрд╣рди рд╣ै, Z, X рдХा рднाрдИ рд╣ै। Z рдХा рдЪाрдЪा рдХौрди рд╣ै ?
(A) E
(B) X
(C) W
(D) рдЗрдирдоें рд╕े рдХोрдИ рдирд╣ीं

Answer – (D) рдЗрдирдоें рд╕े рдХोрдИ рдирд╣ीं

15. рдпрджि 5 рдЕंрдХों рдХी рд╕рдмрд╕े рдЫोрдЯी рд╕ंрдЦ्рдпा рдоें рд╕े 3 рдЕंрдХों рдХी рд╕рдмрд╕े рдмрдб़ी рд╕ंрдЦ्рдпा рдХो рдШрдЯाрдпा рдЬाрдП, рддो рд╢ेрд╖ рдХिрддрдиा рд╣ोрдЧा?
(A) 9000
(B) 90001
(C) 1
(D) 9001

Answer – (D) 9001

16. рд╣рд░िрдпाрдгा рдХी рд╡िрдзाрди рд╕рднा рдоें рдХुрд▓ рдХिрддрдиी рд╕ीрдЯ рд╣ै?
(1) 90
(B) 77
(C) 77
(D) рдЙрдХ्рдд рдоें рд╕े рдХोрдИ рдирд╣ीं

Answer – (1) 90

17. рдПрдХ рд╕्рдк्рд░ेрдбрд╢ीрдЯ рдоें, рд╕рдм рдХुрдЫ рдЫोрдЯे рднंрдбाрд░िрдд्рд░ рд░рд╣рддा рд╣ै рдЬो _____ рдХрд╣рд▓ाрддे рд╣ै।
(A) рд╕्рддंрдн (рдХॉрд▓рдо)
(B) рдмैрдирд░
(C) рд╕ेрд▓
(D) рдкंрдХ्рддिрдпा (рд░ो)

Answer – (C) рд╕ेрд▓

18. рд╡ृрдХ्рдХ рдж्рд╡ाрд░ा рдк्рд░рддि рдоिрдирдЯ рдиिрд░्рдоिрдд рдиिрд╕्рдкंрдж рдХी рдоाрдд्рд░ा рдХрд╣рд▓ाрддी рд╣ै।
(A) рджूрд░рд╕्рде рдиिрд╕्рдпंрджрди рджрд░
(B) рд╣ेрди्рд▓े рдХी рд▓ूрдк рдиिрд╕्рдпंрджрди рджрд░
(C) рдЧुрдЪ्рдЫ (рдЧ्рд▓ोрдоेрд░ुрд▓ाрд░) рдиिрд╕्рдкंрджрди рджрд░
(D) рдиिрдХрдЯрд╡рд░्рддी рдиिрд╕्рдпंрджрди рджрд░

Answer – (B) рд╣ेрди्рд▓े рдХी рд▓ूрдк рдиिрд╕्рдпंрджрди рджрд░

19. рдпрд╣ рдирджी рдХाрд▓ेрд╕рд░ рд╡рди рдХे рдиिрдХрдЯ рд╣рд░िрдпाрдгा рдоें рдк्рд░рд╡ेрд╢ рдХрд░рддी рд╣ै
(A) рдШрдЧ्рдЧрд░
(B) рдпрдоुрдиा
(C) рд╕ाрд╣िрдмी
(D) рдоाрд░्рдХрдбा

Answer – (B) рдпрдоुрдиा

20. ______ рд╕े рдХрдо рдЖрдпु рдХे рд╡्рдпрдХ्рддि рдХो рдЙрд╕рдХे рдЕрдкрд░ाрдз рдХे рд▓िрдП рджंрдбिрдд рдирд╣ीं рдХिрдпा рдЬाрддा।
(A) 7 рд╡рд░्рд╖
(B) 18 рд╡рд░्рд╖
(C) 12 рд╡рд░्рд╖
(D) 21 рд╡рд░्рд╖

Answer – (A) 7 рд╡рд░्рд╖

21. рджो рд╕ंрдЦ्рдпाрдУं рдХा рд▓рдШुрдд्рддрдо рд╕рдоाрдкрд╡рд░्рдд्рдп 48 рд╣ै। рд╡े рд╕ंрдЦ्рдпाрдПँ 2 : 3 рдХे рдЕрдиुрдкाрдд рдоें рд╣ैं, рддो рдЙрди рд╕ंрдЦ्рдпाрдУं рдХा рдпोрдЧ рдЬ्рдЮाрдд рдХीрдЬिрдП।
(A) 64
(B) 32
(C) 40
(D) 28

Answer – (C) 40

22. рд╣рд░िрдпाрдгा рд╕рд░рдХाрд░ рдХी рдХोрд╡िрдб-рд╡िрд░ोрдзी “рд╕ंрдЬीрд╡рдиी рдкрд░िрдпोрдЬрдиा” рдХा рдоुрдЦ्рдп рдЙрдж्рджेрд╢्рдп рдХ्рдпा рд╣ै ?
(A) рд░ाрдЬ्рдп рдХे рдЧ्рд░ाрдоीрдг рдФрд░ рд╢рд╣рд░ी рджोрдиों рдХ्рд╖ेрдд्рд░ों рдоें рд░рд╣рдиे рд╡ाрд▓े рд▓ोрдЧों рдХो рдоुрдл्рдд рдХोрд╡िрдб-19 рдЯीрдХाрдХрд░рдг рдк्рд░рджाрди рдХрд░рдиा
(B) рдЧ्рд░ाрдоीрдг рдХ्рд╖ेрдд्рд░ों рдоें рдХोрд╡िрдб-19 рд░ोрдЧ рдХे рд╣рд▓्рдХे рд╕े рдордз्рдпрдо рд▓рдХ्рд╖рдг рд╡ाрд▓े рд▓ोрдЧों рдХे рд▓िрдП рдШрд░ рдкрд░ рдкрд░्рдпрд╡ेрдХ्рд╖िрдд рдФрд░ рдд्рд╡рд░िрдд рдЪिрдХिрдд्рд╕ा рджेрдЦрднाрд▓ рдк्рд░рджाрди рдХрд░рдиा
(C) рд░ाрдЬ्рдп рдХे рдХेрд╡рд▓ рдЧ्рд░ाрдоीрдг рдХ्рд╖ेрдд्рд░ों рдоें рд░рд╣рдиे рд╡ाрд▓े рд▓ोрдЧों рдХो рдоुрдл्рдд рдХोрд╡िрдб-19 рдЯीрдХाрдХрд░рдг рдк्рд░рджाрди рдХрд░рдиा
(D) рдЙрдХ्рдд рдоें рд╕े рдХोрдИ рдирд╣ीं

Answer – (B) рдЧ्рд░ाрдоीрдг рдХ्рд╖ेрдд्рд░ों рдоें рдХोрд╡िрдб-19 рд░ोрдЧ рдХे рд╣рд▓्рдХे рд╕े рдордз्рдпрдо рд▓рдХ्рд╖рдг рд╡ाрд▓े рд▓ोрдЧों рдХे рд▓िрдП рдШрд░ рдкрд░ рдкрд░्рдпрд╡ेрдХ्рд╖िрдд рдФрд░ рдд्рд╡рд░िрдд рдЪिрдХिрдд्рд╕ा рджेрдЦрднाрд▓ рдк्рд░рджाрди рдХрд░рдиा

23. рд╢ुрд╖्рдХ рдЬрд▓рд╡ाрдпु рдХ्рд╖ेрдд्рд░ों (рдкंрдЬाрдм рдФрд░ рд╣рд░िрдпाрдгा) рдоें рдЕрдд्рдпрдзिрдХ рд╕िंрдЪाрдИ рд╕े рдоृрджा рдХी рд╕рдмрд╕े рдКрдкрд░ी рдкрд░рдд рдкрд░ рд▓рд╡рдг рдЕрд╡рдХ्рд╖ेрдкिрдд рд╣ो рдЬाрддा рд╣ै । рдРрд╕े рдоाрдорд▓ों рдоें рдоृрджा рдХी рд▓рд╡рдгрддा рдХी рд╕рдорд╕्рдпा рдХो рд╣рд▓ рдХрд░рдиे рдХे рд▓िрдП рдХृрд╖рдХों рдХो рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕े рд▓рд╡рдгों рдХो рд╢ाрдоिрд▓ рдХрд░рдиे рдХी рд╕рд▓ाрд╣ рджी рдЬाрддी рд╣ै ?
(A) рдХैрд▓्рд╕ाрдЗрдЯ
(B) рдХोрд░рдбрдо
(C) рдЬिрдк्рд╕рдо
(D) рдЙрдХ्рдд рдоें рд╕े рдХोрдИ рдирд╣ीं

Answer – (C) рдЬिрдк्рд╕рдо

24. 26 рдЬрдирд╡рд░ी 1988 рд╕े 15 рдордИ 1988 (рджोрдиों рджिрди рд╢ाрдоिрд▓ рдХрд░рдХे) рддрдХ рджिрдиों рдХी рд╕ंрдЦ्рдпा рдХिрддрдиी рд╣ोрдЧी?
(A) 110
(B) 113
(C) 112
(D) 111

Answer – (D) 111

25. рдЕрдиाрд╕ рдк्рд▓ेрдЯिрд░िрдХोрд╕ рдХो рд╕ाрдоाрди्рдпрддः ____ рдХрд╣рддे рд╣ैं।
(A) рдЪूрдЬा
(B) рдмрдЯेрд░
(C) рдмрдд्рддрдЦ
(D) рдЯрд░्рдХी

Answer – (C) рдмрдд्рддрдЦ

26. рдПрдХ рдиिрд╢्рдЪिрдд рднाрд╖ा рдоें MADRAS рдХा рдХूрдЯ NBESBT рд╣ै, рдЙрд╕ рдХूрдЯ рдоें BOMBAY рдХो рдХैрд╕े рдХूрдЯрдмрдж्рдз рдХрд░ेंрдЧे ?

(A) CQOCBZ
(B) CPNCBZ
(C) CPOCBZ
(D) CPNCBX

Answer – (B) CPNCBZ

27. _____ рд╕ेрдХेंрдбрд░ी рд╕्рдЯोрд░ेрдЬ рдбिрд╡ाрдЗрд╕ рд╕े рдбिрд▓ीрдЯ рдХी рдЧрдИ, рдХрд░рдк्рдЯ рдФрд░ рдЦोрдП рд╣ुрдП рдбेрдЯा рдХो рдкुрдиः рдк्рд░ाрдк्рдд рдХрд░рдиे рдХी рдПрдХ рдк्рд░рдХ्рд░िрдпा рд╣ै।
(A) рдбेрдЯा рдбिрдХ्рд░िрдк्рд╢рди
(B) рдбेрдЯा рдоाрдЗрдиिंрдЧ
(C) рдбेрдЯा рд░िрдХрд╡рд░ी
(D) рдбेрдЯा рдбिрд╕्рдХрд╡рд░ी

Answer – (C) рдбेрдЯा рд░िрдХрд╡рд░ी

28. рджिрдП рдЧрдП рд╡िрдХрд▓्рдкों рдоें рд╕े рднिрди्рди рд╢рдм्рдж рдХो рдЪुрдиिрдП ।
(A) рдлूрд▓
(B) рдЭाрдб़ी
(C) рдкेрдб़
(D) рд╢ाрдХ
Answer – (D) рд╢ाрдХ

29. рдПрдХ рдиाрд╡ рд╢ांрдд рдЬрд▓ рдоें 13 km/hr рдХी рдЧрддि рд╕े рдпाрдд्рд░ा рдХрд░ рд╕рдХрддा рд╣ै। рдпрджि рдзाрд░ा рдХी рдЧрддि 4 km/hr рд╣ै, рддो рдзाрд░ा рдХी рджिрд╢ा рдоें 68 km рдЬाрдиे рдоें рдиाрд╡ рдХो рдХिрддрдиा рд╕рдордп рд▓рдЧेрдЧा?
(A) 3 hrs
(B) 5 hrs
(C) 4 hrs
(D) 2 hrs

Answer – (B) 5 hrs

30. рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рд╣рд░िрдпाрдгा рдХे рдХिрд╕ рдЬिрд▓े рдоें рддीрд░्рдерд╕्рдеाрди ‘рдЧुрд░ुрдж्рд╡ाрд░ा рдирдбрдбा рд╕ाрд╣िрдм’ рд╕्рдеिрдд рд╣ै ?
(A) рд╕ोрдиीрдкрдд
(B) рдХрд░рдиाрд▓
(C) рдкंрдЪрдХुрд▓ा
(D) рдЙрдХ्рдд рдоें рд╕े рдХोрдИ рдирд╣ीं

Answer – (C) рдкंрдЪрдХुрд▓ा

31. рд╣рд░िрдпाрдгा рдкुрд▓िрд╕ рдХा рдмेрддाрд░ рдкुрдирд░ाрд╡ृрдд्рддि рдПंрдЯीрдиा ____ рдкрд░ рд╣ै।
(A) рд╕рд░ाрд╣рди рдкрд╣ाрдбी
(B) рдЯाँрдХрдбी рдкрд╣ाрдбी
(C) рддोрд╢рдо рдкрд░्рд╡рдд рд╢्рд░ेрдгी
(D) рдЙрдХ्рдд рд╕рднी

Answer – (D) рдЙрдХ्рдд рд╕рднी

32. рдк्рд░िрдпा рдПрдХ рддрдп рд╕्рдеाрди рд╕े 30 km рдЙрдд्рддрд░ рдХी рдУрд░ рдЬाрддी рд╣ै, рдлिрд░ рд╡рд╣ рджाрдПँ рдоुрдб़рдХрд░ 15 km рдЬाрддी рд╣ै, рдЗрд╕рдХे рдмाрдж рд╡рд╣ рджाрдПं рдоुрдб़рдХрд░ 30 km рдЬाрддी рд╣ै । рдЕрдм рд╡рд╣ рдЕрдкрдиे рд╢рд░ुрдЖрддी рд╕्рдеाрди рд╕े рдХिрддрдиी рджूрд░ी рдФрд░ рдХिрд╕ рджिрд╢ा рдоें рд╣ै?
(A) 15 km рдкूрд░्рд╡
(B) 30 km рдкूрд░्рд╡
(C) 20 km рдкूрд░्рд╡
(D) 10 km рдкूрд░्рд╡

Answer – (A) 15 km рдкूрд░्рд╡

33. рд╡рд░्рддрдоाрди рдоाрдЗрдХ्рд░ोрдк्рд░ोрд╕ेрд╕рд░ рдХी рдЧрддि ___рдоें рдоाрдкी рдЬाрддी рд╣ै।
(A) рдХिрд▓ोрд╣рд░्рдЬ़
(B) рдЧीрдЧाрд╣рд░्рдЯ्рдЬ
(C) рдоेрдЧाрд╣рд░्рдЬ़
(D) рдиैрдиोрд╣рд░्рдЯ्рдЬ

Answer – (B) рдЧीрдЧाрд╣рд░्рдЯ्рдЬ

34. рдПрдХ рдлрд▓ рд╡िрдХ्рд░ेрддा рдХे рдкाрд╕ рдХुрдЫ рд╕ेрдм рд╣ैं। 40% рд╕ेрдм рдмेрдЪрдиे рдХे рдмाрдж рдЙрд╕рдХे рдкाрд╕ 420 рд╕ेрдм рдмрдЪे рд╣ोрддे рд╣ैं। рдоूрд▓ рд░ूрдк рд╕े рдЙрд╕рдХे рдкाрд╕ рдХिрддрдиे рд╕ेрдм рдеे ?
(A) 600 рд╕ेрдм
(B) 700 рд╕ेрдм
(C) 672 рд╕ेрдм
(D) 588 рд╕ेрдм

Answer – (B) 700 рд╕ेрдм

35. OF2 рдоें рдСрдХ्рд╕ीрдЬрди рдХी рдЙрдкрдЪрдпрди рдЕрд╡рд╕्рдеा рд╣ै
(A) +2
(B) – 2
(C) -1
(D) +1

Answer – (A) +2

36. рднाрд░рддीрдп рдкुрд▓िрд╕ рдоें рдЙрдЪ्рдЪрддрдо рдкрдж
(A) рдкुрд▓िрд╕ рдорд╣ाрдиिрджेрд╢рдХ
(B) рдкुрд▓िрд╕ рдЙрдкрдорд╣ाрдиिрд░ीрдХ्рд╖рдХ
(C) рдкुрд▓िрд╕ рдЕрдзीрдХ्рд╖рдХ
(D) рдкुрд▓िрд╕ рдорд╣ाрдиिрд░ीрдХ्рд╖рдХ

Answer – (A) рдкुрд▓िрд╕ рдорд╣ाрдиिрджेрд╢рдХ

37. рджिрдП рд╣ुрдП рдЪिрдд्рд░ рдоें рд╕рдоांрддрд░ рдЪрддुрд░्рднुрдЬों рдХी рд╕ंрдЦ्рдпा рд╣ैं

(A) 20
(B) 16
(C) 19
(D) 18

Answer – (B) 16

38. рдлाрдЙрд▓ рдХॉрд▓рд░ा ____ рдж्рд╡ाрд░ा рд╣ोрддा рд╣ै।
(A) рдкाрд╢्рдЪुрд░ेрд▓ा рдорд▓्рдЯोрд╕िрдбा
(B) рдкैрд░ाрдоिрдХ्рд╕ो рд╡ाрдЗрд░рд╕ рдЯाрдЗрдк 1
(C) рд╕ाрд▓्рдоोрдиेрд▓ा рдк्рдпूрд▓ोрд░рдо
(D) рд╡ाрдЗрдм्рд░िрдпो рдХॉрд▓рд░ा

Answer – (A) рдкाрд╢्рдЪुрд░ेрд▓ा рдорд▓्рдЯोрд╕िрдбा

39. рдкेрдЯ्рд░ोрд▓िрдпрдо рдкрд░ рд╕ंрд╕рджीрдп рд╕рдоिрддि рдХी рд╣ाрд▓िрдпा рд░िрдкोрд░्рдЯ рдХे рдЖрдзाрд░ рдкрд░ рдиिрдо्рдирд▓िрдЦिрдд рдоें рд╕े рдХौрди-рд╕ा рд░ाрдЬ्рдп рдХेрд░ोрд╕ीрди рдоुрдХ्рдд рд░ाрдЬ्рдп рдмрдиा рд╣ै ?
(A) (B) рдФрд░ (C) рджोрдиों
(B) рд╣рд░िрдпाрдгा
(C) рдкंрдЬाрдм
(D) рдЙрдХ्рдд рдоें рд╕े рдХोрдИ рдирд╣ीं

Answer – (B) рд╣рд░िрдпाрдгा

40. рдЪीрдиी рдХा рдоूрд▓्рдп 25% рдмрдв़ рдЧрдпा рд╣ै । рдпрджि рдХोрдИ рдкрд░िрд╡ाрд░ рдЕрдкрдиे рдЪीрдиी рдХे рдЦрд░्рдЪ рдоें рдХोрдИ рдмрджрд▓ाрд╡ рдирд╣ीं рдЪाрд╣рддा рд╣ै, рддो рдЙрд╕ рдкрд░िрд╡ाрд░ рдХो рдЪीрдиी рдХी рдЦрдкрдд рдоें рдХिрддрдиी рдХрдЯौрддी рдХрд░рдиी рд╣ोрдЧी?
(A) 21%
(B) 20%
(C) 22%
(D) 25%

Answer – (B) 20%

To download Answer Key Part-II - Click here

Answer Key Haryana Police Female Constable Exam

Answer Key Haryana Police Female Constable (G.D) Exam. 

Written Exam for the post of Haryana Police Female Constable (G.D) against Advt. No. 04/2020, Cat. No. 02 is schedule for 18.09.2021 and 19.09.2021.

Answer Key Details-

Name of Exam 

Female Constable (G.D) 

Advt. No. 

04/2020 

Cat. No. 

02 

Date of Exam 

18.09.2021 (Evening) & 19.09.2021 (Morning & Evening)  

Exam Conducting  Authority 

HSSC  

Department 

Haryana Police 

Post Category 

Answer Key 

Website 

www.hssc.gov.in 

Unofficial Answer Key-

Unofficial Answer Keys/ Solved Question Papers will be uploaded by us as soon as the exam will be over. 

To download Answer Key Part-I - Click here
To download Answer Key Part-II - Click here 

Official Answer Key-

Official Answer Keys will be uploaded by the Haryana Staff Selection Commission in due course of time on the official website of HSSC i.e. www.hssc.gov.in

Candidates can download the answer key from the official website, links given below-

Answer Key for the post Female Constable (GD) -19.09.2021 (Evening Session)- Click here
Answer Key for the post Female Constable (GD) -19.09.2021 (Morning Session)- Click here
Answer Key for the Post of Female Constable (GD) - 18.09.2021 (Evening Session)- Click here

Objections-

The Commission has uploaded the answer key, on the website of the Haryana Staff Selection Commission i.e. www.hssc.gov.in. of the above said written examination. If any candidate has any objection regarding any answer, he/she may submit his/her query/objection. 

The candidate need to follow the steps given below: 

1. Go to www.hssc.gov.in. 
2. Click on “Inviting Objection for answer key (Cat. No. 02 , Advt. No. 04/2020)” button. 
3. The objection raised by any candidate by any other means will not be entertained. The candidate may submit his/her objection from 24.09.2021 to 26.09.2021 upto 5.00 P.M. Thereafter no objection will be entertained by the Commission. 

The candidates are advised to clearly/specify the objection along with name of the Post, Advt. No., Category No., Date of Examination ,Set Code, Shift/Session and question no. on which the objection is raised otherwise objection will not be considered. The objections shall be considered by the Commission and its decision in this regard shall be final and evaluation of the paper shall accordingly be done. 

Further the commission hereby notifies that while evaluating OMR answer sheets the Commission on the advice of Indian Statistical Institute shall adopt percentile method of normalization as the examination was held in multiple shifts and the chief examiner were different. 
Therefore result shall be prepared on basis of percentile of marks obtained by candidates as per normalization process suggested by Indian Statistical Institute.

Answer Key HCS (Ex. Br.) & Allied Service Pre. Exam

Download HPSC HCS (Ex. Br.) & Allied Service Pre. Exam. Answer Key

Haryana Public Service Commission- HPSC has conducted the Haryana Civil Services (Ex. Br.) preliminary examination on 12 September 2021 at various exam centres in the state. Near about 1 Lakh candidates have been reported to participate in the Top exam of the State. 

The Haryana Public Service Commission is likely to release the HCS (Ex. Br.) Exam Answer Key within a week. The official answer key will be available at the official website of HPSC i.e. hpsc.gov.in. Link of the answer key will be provided here. 

HCS (Ex. Br.) & Allied Service Preliminary Exam Answer Key 2021 Details

Name of Exam

HCS (Ex. Br.) & Allied Service Exam 2021 

Type of Exam

Preliminary Exam 

Mode of Exam

Pen Paper mode 

Conducted by  

HPSC 

Answer key 

Official Answer Key 

Papers  

Paper I: General Studies (GS)

Paper-II: Civil Services Aptitude Test (CSAT) 

Negative Marking  

1/4 (0.25) mark shall be deducted 

Website 

hpsc.gov.in 

How to Download HCS Pre. Exam Answer Key-

First of all, open the official website of HPSC i.e. hpsc.gov.in

Answer key link is available under Important Links in the menu.

Click the Answer Key link, it will redirect you to the exact page where the answer key will get uploaded.

Representations/ Objections

The candidates who appeared in the Test may to submit their representations regarding incorrect questions /answers in time as specified below through online mode as mentioned below (not by post / courier).

Name of the Subject / Examination Last date and time for Submission of Representation Web Address for Submission of Representation online
HCS (Ex.Br.) & other Allied Service Preliminary Examination-2021 held on 12.09.2021 17-September-2021 upto 5:00 pm
and thereafter the link will be disabled
click here to upload objection

Note: 

1. The objections recevied only through online mode will be entertained. The objection sent through any other email id / by post / by hand etc. will not be accepted. Objection will only be accepted in the given proforma as given in Online mode.

2. Objection will be accepted if the same are supported with authenticated supporting evidence / documents etc. from an authentic source.

Answer Key HSSC Advt. 01/2020 Various Catgories

Official Answer Key for Various Categories

Work Supervisor, Carpenter, Plumber, Surveyor, Painter, Mason, Fitter Heavy Machine, Lift Operator, Chargeman (Air Conditioning and Refrigeration).
Chargeman (Electrical), Machine Tool Operator, Auto Electrician , Chargeman Miscellaneous, Mechanic (Air Conditioning and Refrigeration), Supervisor, Blacksmith, Workshop Machinery Operator, Chargeman Heavy Plant. 
Section Officer, Sub Station Generator Attendant, Assistant Seed Production Officer, Account Assistant, Senior Mechanic, Marketing Assistant against Advt. No. 01/2020 Cat. No. 03, 05, 06, 08, 09, 10, 20, 12, 13, 14, 16, 17, 18, 11, 21, 22, 23, 24, 26, 27, 33, 34, 35 and 36 of Public Works Department (B&R), Haryana Seed Development Corporation.

Written examination for recruitment of Work Supervisor, Carpenter, Plumber, Surveyor, Painter, Mason, Fitter Heavy Machine ,Lift Operator, Chargeman (Air Conditioning and Refrigeration), Chargeman (Electrical), Machine Tool Operator, Auto Electrician, Chargeman Miscellaneous, Mechanic (Air Conditioning and Refrigeration), Supervisor, Blacksmith, Workshop Machinery Operator, Chargeman Heavy Plant , SectionOfficer, Sub Station Generator Attendant , Assistant Seed Production Officer , Account Assistant , Senior Mechanic, Marketing Assistant against Advt.No.01/2020 Cat.No. 03,05,06,08,09,10,20,12,13,14,16,17, 18,11,21,22,23,24,26,27,33,34,35 and 36 of Public Works Department (B&R), Haryana Seed Development Corporation from 12.08.2021 to 20.08.2021 (1st, 2nd and 3rd shift) by the Commission. The Commission has uploaded the answer key, on the website of the Haryana Staff Selection Commission i.e. www.hssc.gov.in. of the above said written examination. 

If any candidate has any objection regarding any answer, he/she may submit his/her query/objection. The candidate need to follow the steps given below: 

1. Go to www.hssc.gov.in
2. Click on “Inviting Objection for answer key (Advt. No. 01/2020)” button. 
3. The objection raised by any candidate by any other means will not be entertained. The candidate may submit his/her objection from 27.08.2021 to 29.08.2021 upto 5.00 P.M. Thereafter no objection will be entertained by the Commission. 
The candidates are advised to clearly/specify the objection along with name of the Post, Advt. No., Category No., Date of Examination ,Set Code, Shift/Session and question no. on which the objection is raised otherwise objection will not be considered. 
The objections shall be considered by the Commission and its decision in this regard shall be final and evaluation of the paper shall accordingly be done

Answer Keys

Answer Key for the Post of Marketing Assistant (20.08.2021) - 3rd Shift 1/2020 36 Click here
Answer Key for the post of Senior Mechanic (20.08.2021) - 2nd Shift 1/2020 35 Click here
Answer Key for the Post of Account Assistant (20.08.2021) - 1st Shift 1/2020 34 Click here
Answer Key for the Post of Assistant Seed Production Officer (19.08.2021) - 3rd Shift 1/2020 33 Click here
Answer Key for the Post of Sub Station Generator Attendant (19.08.2021) - 2nd Shift 1/2020 27 Click here
Answer Key for the Post of Section Officer (19.08.2021) - 1st Shift 1/2020 26 Click here
Answer Key for the Post of Chargeman Heavy Plant (18.08.2021) - 3rd Shift 1/2020 24 Click here
Answer Key for the Post of Workshop Machinery Operator (18.08.2021) - 2nd Shift 1/2020 23 Click here
Answer Key for the Post of Blacksmith (18.08.2021) - 1st Shift 1/2020 22 Click here
Answer Key for the Post of Supervisor (17.08.2021) - 3rd Shift 1/2020 21 Click here
Answer Key for the Post of Mechanic (Air Conditioning and Refrigeration) 17.08.2021 - 2nd Shift 1/2021 11 Click here
Answer Key for the Post of Chargeman Miscellaneous (17.08.2021) - 1st Shift 1/2020 18 Click here
Answer Key for the Post of Auto Electrician (16.08.2021) - 3rd Shift 1/2020 17 Click here
Answer Key for the Post of Machine Tool Operator (16.08.2021) - 2nd Shift 1/2020 16 Click here
Answer Key for the Post of Chargeman (Electrical) (16.08.2021) - 1st Shift 1/2020 14 Click here
Answer Key for the post of Chargeman (Air Conditioning and Refrigeration) (14.08.2021) 3rd Shift 1/2020 13 Click here
Answer Key for the post of Lift Operator (14.08.2021) - 2nd Shift 1/2020 12 Click here
Answer Key for the post of Fitter Heavy Machine (14.08.2021) - 1st Shift 1/2020 20 Click here
Answer Key for the post of Mason (13.08.2021) - 3rd Shift 1/2020 10 Click here
Answer Key for the Post of Painter (13.08.2021) - 2nd Shift 1/2020 09 Click here
Answer Key for the Post of Surveyor (13.08.2021) - 1st Shift 1/2020 08 Click here
Answer Key for the Post of Plumber (12.08.2021)- Shift 3 1/2020 06 Click here
Answer Key for the Post of Carpenter (12.08.2021)- Shift 2 1/2020 05 Click here
Answer Key for the Post of Work Supervisor 12.08.2021- Shift 1 1/2020 03 Click here