HSSC JOBS

Latest Govt. Jobs and Admission updates are available here.

Breaking

23 Sep 2017

Current Affairs & General Knowledge 2017

Q 1. In July 2017, __________ has been appointed the coach for the Indian men's cricket team. 
A. Anil Kumble B. Virendra Sehwag C. Ravi Shastri D. Tom Moody
Ans. Ravi Shastri
Q 2. The scheme of the Union Government that provides crop insurance is __________. 
A. Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana B. Pradhan Mantri Awas Yojana 
C. Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana D. Pradhan Mantri Jan Aushadhi Yojana
Ans. Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana
Q 3. Which is the 22nd district of Haryana? 
A. Rohtak B. Palwal C. Charkhi Dadri D. Mewat
Ans. Charkhi Dadri
Q 4. Which international woman wrestler is appointed as Deputy Superintendent of Police (DSP) in Haryana? 
A. Geeta Phogat B. Sakshi Malik C. Babita Phogat D. Babita Kumari
Ans. Geeta Phogat
Q 5. Haryana Government has recently announced pension scheme for journalists, including a Rs 10,000 monthly pension scheme, for those who are above 60 years and have completed _____ years of service in the profession. 
A. 30 B. 25 C. 20 D. 10
Ans. 20
Q 6. Who founded the Bhiwani Boxing Club? 
A. Bhupinder Singh Huda B. Jasjeet Kaur C. Vijendra Singh D. Jagdish Singh
Ans. Jagdish Singh
Q 7. Haryana ranks ______ in cattle breeding in India. 
A. Third B. First C. Second D. Fifth
Ans. Second 
Q 8. _______ will give 2% reservation to sportsperson in State Government jobs. 
A. Uttarakhand B. Himachal Pradesh C. Odissa D. Jharkhand
Ans. Jharkhand
Q 9. Anita Kundu climbed Mt. Everest from which two sides? 
A. Nepal and Bhutan sides B. China and Pakistan sides 
C. Nepal and China sides D. Nepal and Bangladesh sides
Ans. Nepal and China sides 
Q 10. Who tabled Haryana budget 2017-18? 
A. Sh. Anil Vij B. Sh. Om Prakash Dhankar 
C. Sh. Ram Bilas Sharma D. Captain Abhimanyu
Ans. Captain Abhimanyu
Q 11. Who amongst the following is declared as Wrestling Director of Rohtak-based University? 
A. Geeta Phogat B. Sakshi Malik C. Babita Phogat D. Vijendra Singh
Ans. Sakshi Malik 
Q 12. There are ______ priority areas in Haryana budget 2017-18.
A. 8 B. 4 C. 9 D. 6
Ans. 9
Q 13. Swachh Shakti Saptah event focused on ___________ in Swachh Bharat Mission. 
A. Role of Women B. Role of Men C. Role of Ministers D. Role of Government
Ans. Role of Women
Q 14. Sex Ratio Monitoring Dashboard to monitor sex ratio in Panipat district is part of ______________ programme. 
A. Nati B. Beti Bachao, Beti Padhao C. Bharat Award D. Khel Ratna
Ans. Beti Bachao, Beti Padhao
Q 15. Roger Federer, the Wimbledon men's champion 2017, is from ________. 
A. United States of America B. Switzerland C. Spain D. England
Ans. Switzerland
Q 16. The maximum age for Indian citizens for accident insurance cover under Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana is _____. 
A. 55 B. 60 C. 70 D. 65
Ans. 70

Q 17. What will be the new name of Ganda village of Haryana? 
A. Ajit Nagar B. Gurugram C. Charkhi Dadri D. Gaibi Nagar
Ans. Ajit Nagar
Q 18. Haryana government plans to run electric buses in __________ on the pattern of Poland. 
A. Faridabad B. Gurgaon C. Karnal D. Panipat
Ans. Gurgaon
Q 19. Mustafabad has been renamed as ________. 
A. Ajit Nagar B. Saraswati Nagar C. Mustafa Nagar D. Charkhi Dadri
Ans. Saraswati Nagar
Q 20. Which scheme has been launched for unemployed youth of Haryana? 
A. Yuva Hamara Rozgar Hamara B. Employment for Young 
C. Saksham Yuva Scheme D. Rozgar Seva Scheme
Ans. Saksham Yuva Scheme
Q 21. _________ won the 2017 T20 Blind cricket World cup. 
A. Pakistan B. England C. India D. South Africa
Ans. India 
Q 22. Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana provides life insurance cover to all citizens of India between the age-group of ______ . 
A. 18 to 70 B. 18 to 50 C. 18 to 60 D. 21 to 50
Ans. 18 to 50
Q 23. Unified Payment Interface (UPI), a mobile application which will be common across all banks and financial institutions, launched by the Central Government is known as _________. 
A. BHIM (Banking Integration on Mobile) B. BHIM (Banking and Housing Integration for Mobile) 
C. BHIM (Banking Interface for Mobile) D. BHIM (Bharat Interface for Mobile)
Ans. BHIM (Bharat Interface for Mobile)
Q 24. Which state was the partner of Haryana in the Surajkund Mela held in February 2017?
A. Karnataka B. Rajasthan C. Telangana D. Maharashtra
Ans. Telangana
Q 25. Recently Haryana won against Kerala in which of the following sports events? 
A. Indian Chess Championship B. National Youth Athletics Championship 
C. Santosh Trophy D. Pro Wrestling League
Ans. National Youth Athletics Championship 
Q 26. Which three-day event took place from March 17, 2017 to highlight the contribution of Haryana in the field of literature? 
A. Haryana Book Festival B. Haryana Literature Festival 
C. Haryana Sahitya Sangam D. Haryana Sahitya Vikas
Ans. Haryana Sahitya Sangam 
Q 27. 2017 Surajkund Mela is known as __________ because all stakeholders have been provided option for cashless transaction. 
A. Suraj Mela B. Cashless Mela C. Kund Mela D. Crafting Mela
Ans. Cashless Mela 
Q 28. Haryana has invited all Facebook and Twitter users to interact with the ____________. 
A. Chief Minister of Haryana B. Governor of Haryana 
C. DSP of Haryana D. Chief of Cyber Cell
Ans. Chief Minister of Haryana
Q 29. The Chief Minister of Haryana has launched the ________ mobile application to provide information about 250 schemes and programs of 30 different departments. 
A. e-mitra B. e-sewa C. e-program D. e-development
Ans. e-sewa
Q 30 Which one of the following GST rates is INCORRECT? 
A. 28 B. 16 C. 18 D. 12
Ans. 16
Q 31. Haryana cabinet recently approved extension of metro rail from Delhi to _________. 
A. Panchkula B. Hisar C. Rewari D. Sonipat
Ans. Sonipat
Q 32. _________ has been appointed as the new Attorney General. 
A. Soli Sorabjee B. G.E. Vahanvati C. Mukul Rohatgi D. K.K. Venugopal
Ans. K.K. Venugopal