HSSC JOBS

Latest Govt. Jobs and Admission updates are available here.

Breaking

10 Jan 2021

HSSC Gram Sachiv Answer Key/ Solved Question Paper 10.01.2021 Morning

HSSC Gram Sachiv Answer Key/ Solved Question Paper 10.01.2021 Morning All Codes 

8. If ROSE coded as 6821, CHAIR is coded 73456 and PREACH coded as 961473 what will be the code for SEARCH ?
(A) 246173
(B) 276413
(C) 214783
(D) 214673
Ans. (D) 214673

9. Which of the following system is established on the basis of the direct election?
(A) Gram Panchayat (B) Block Committee
(C) Zila Parishad (D) Bath B and C
Ans. (D) Bath B and C

10. 1095/1168 when expressed in simplest form is
(A) 13/16
(B) 17/26
(C) 25/26
(D) 15/16
Ans. (D) 15/16


11. The international Horticulture Market in Haryana was planned to be established in
(A) Sonipat 
(B) Jind 
(C) Karnal 
(D) Sirsa
Ans. (A) Sonipat 

12 Which British Governor fought against the nawab of Bengal during the Battle of Plassey?
(A) Robert Clive
(B) Warren Hastings
(C) Lord Cornwallis
(D) Lord Dalhousie
Ans. (A) Robert Clive

13. The voting age in India is reduced to 18 years through this constitutional Amendment Act
(A) 61
(B) 93
(C) 89 
(D) 86
Ans. (A) 61

14. 4 Men can weave 4 mats in 4 days at the same, how many mats would be woven by 8 men in 8 days? 
(A) 4 
(B) 12
(C) 16 
(D) 8
Ans. (C) 16 
 

15. Shivam walks 10 km towards North. From there he walks 6 km towards South. Then he walks 3 km towards East. How far and which direction is he with reference to his starting point ?
(A) 5 km in North-East Direction 
(B) 5 km in North-West Direction 
(C) 3 km in South-West Direction 
(D) 3 km in South-East Direction
Ans. (A) 5 km in North-East Direction 

16. Font size is measured in points; a point is of an inch. 
(A) 1/32 
(B) 1/52
(C) 1/72
(D) 1/70
Ans. (C) 1/72

17. Haryana is called as the 
(A) Pious State
(B) Land of flowers 
(C) Breadbasket of India
(D) Land of temples
Ans. (C) Breadbasket of India

18. The Viceroy who has been called as 'Father of Local Self-Government in India 
(A) Lord Lytton 
(B) Lord Curzon 
(C) Lord Ripon 
(D) Lord Canning
Ans. (C) Lord Ripon 

19. In Haryana, Deru is
(A) A kind of refreshing drink famously consumed in Haryana 
(B) An instrument made of wooden shell 
(C) A festival celebrated to welcome the spring season 
(D) None of the above
Ans. (B) An instrument made of wooden shell 

20. What is a frost ? 
(A) The moisture that is deposited in the form of water droplets on cooler surfaces of solid objects 
(B) Forms on cold surfaces when condensation takes place below freezing point
(C) A mass of minute water droplets or tiny crystals of ice formed by the condensation of water vapour 
(D) A cloud with its base at or very near to the ground
Ans. (C) A mass of minute water droplets or tiny crystals of ice formed by the condensation of water vapour 

21. According to Article 51 of the Indian Constitution the State shall endeavour to 
(A). promote international peace and security
(B). maintain just and honourable relations between nations
(C). encouragement of internal disputes by arbitration
(D). respecting international law 
(E). helping other countries to solve its internal problems
(A) a, b, e are true 
(B) b, c, e are true
(C) a, b, c, e are true 
(D) a, b, d are true
Ans. (C) a, b, c, e are true 

22. The battle of Karnal was fought between 
(A) Nadir Shah and Aurangzeb 
(B) Nadir Shah and Mohammad Shah 
(C) Shah Alam and Mohammad Shah 
(D) Nadir Shah and Shah Alam
Ans. (B) Nadir Shah and Mohammad Shah 

23. Which of the following is not a Central Asian Country ?
(A) Turkmenistan 
(B) Azerbaijan 
(C) Tajikistan 
(D) Uzbekistan
Ans. (B) Azerbaijan 

24. A converts all the source code into machine code, creating an executable file.
(A) Compiler (B) Assembler 
(C) Loader (D) Interpreter
Ans. (B) Assembler

25. Which authority developed the Industrial Model Township at Manesar ? (A) Haryana State Urban Development Authority 
(B) Haryana State Industrial Development Corporation
(C) Government of India 
(D) Haryana State Investment Promotion Board
Ans. (B) Haryana State Industrial Development Corporation

33. A boy completes a semicircle of radius 7 m in 5 seconds. The distance traveled by the boy is
(A) 7 m
(B) 11 m
(C) 22 m 
(D) 10 m 
Ans. (C) 22 m 

34. The Kalesar Wildlife Sanctuary is located in which district of Haryana ?
(A) Faridabad 
(B) Gurugram
(C) Yamunanagar 
(D) Nuh 
Ans. (C) Yamunanagar 

35. Which Section of the Haryana Panchayati Raj Act, 1994 deals with the Appointment of Chief Executive Officer and other Staff of Zila Parishad ?
(A) Section 132
(B) Section 133 
(C) Section 134 
(D) Section 131
Ans. (B) Section 133 

36. Which two Indian Presidents died while in Office ?
i Zakir Hussain ii. Rajendra Prasad
iii. Fakhruddin All Ahmed iv. A. P. J. Abdul Kalam
(A) i and iv
(B) i and iv
(C) iii and iv 
(D) i and iii
Ans. (D) i and iii

37. Name the cricket personality from Haryana under whose captaincy India won the first Cricket World Cup in 1983.
(A) Joginder Sharma 
(B) Kapil Dev
(C) Ajay Jadeja
(D) Mahendra Singh Dhoni 
Ans. (B) Kapil Dev

38. Identify the correct answer from the following in Haryana Panchayati Raj Act, 1994. 
(A) Chapter XX deals with Provisions Relating to Elections
(B) Chapter XX deals with Property, Finance and Taxation
(C) Chapter XX deals with Duties and Functions of Zila Parishad
(D) Chapter XX deals with 'Supervision of Zila Parishad
Ans. (A) Chapter XX deals with Provisions Relating to Elections

56 Witch Constitutional Article defines Disqualification for the Members of
Pancheyat?
(A) Article 243 G
(B) Article 243 I
(C) Article 243 F
D Norie of the above

56 When is the Word Population Day observed?
(A) June 11
(B) August 11
(C) April 11
(D) July 11
Ans. (D) July 11

57. Who is considered as the "Architect of Panchayat Raj ?
(A) Mahatma Gandhi
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Balwant Rai Mehta
(D) None of these
Ans. (C) Balwant Rai Mehta

66. Identify the correct answer from Haryana Panchayati Raj Act, 1994
(A) Section 212 deals with Constitution of State Election Commission
(B) Section 213 deals with Constitution of State Election Commission
(C) Section 214 deals with Constitution of State Election Commission
(D) Section 211 deals with Constitution of State Election Commission
Ans. (A) Section 212 deals with Constitution of State Election Commission

67. Which offering a sample of non-volatile memory?
(A) Read Only Memory (ROM)
(B) Large Si Integration (SA)
(C) Random Access Memory (RAM)
(D) Very Large Scale Integration (LSI)
Ans. (A) Read Only Memory (ROM)

68, Name the highest Sports Award gvar by Haryana Government.
(A) Bhim Award
(B) Vikramaditya Award
(C) Eklavya Award
(D) Guru Vashisht Award
Ans. (A) Bhim Award

69. National Panchayati Raj Day in 2010 was Inaugurated by
(A) Narandra Modi
(B) Sonia Gandhi
(C) Manmohan Singh
(D) Pranab Mukherjee
Ans. (C) Manmohan Singh

70. ABCD is related to OPQR in the same way is WXYZ is related to
(A) QRST
(B) STUV
(C) KLMN
(D) EFGH
Ans. (C) KLMN

71. Which district of Haryana has the highest literacy rate ?
(A) Faridabad
(B) Panchkula
(C) Gurgaon
(D) Bhiwani
Ans. (C) Gurgaon

72. Mahatma Gandhi started his famous Dandi march on
(A) 12 April 1930 
(B) 12 March 1930
(C) 6th March 1930 
(D) 6 April 1930
Ans. (B) 12 March 1930

73. In Haryana, HLRDC means
(A) Haryana Land Reclamation and Development Corporation 
(B) Haryana Limited Research and Development Corporation 
(C) Haryana Land Research and Development Corporation
(D) Haryana Limited of Reclamation and Development Corporation
Ans. (A) Haryana Land Reclamation and Development Corporation 

74. A student was asked to find the arithmetic mean of the numbers 3, 11, 7,9, 15, 13, 8, 19, 17, 21, 14 and x. He found the mean to be 12. What should be the number in place of x ?
(A) 3
(B) 17
(C) 31
(D) 7
Ans (D) 7

75. Which country is not situated in the Horn of Africa ? 
(A) Libya 
(B) Somalia
(C) Ethiopia 
(D) Eritrea
Ans. (A) Libya 

76. Complete the series.
7, 26, 63, 124, 215, 342, ?
(A) 481
(B) 391
(C) 421
(D) 511
Ans. (D) 511

English Language

Directions (Questions 77-79): Fill in the blanks with appropriate words:

77. His bad driving almost... an accident.
(A) Created
(B) Resulted
(C) Made
(D) Caused 
Ans. (D) Caused 

78. Make hay... the sun shines.
(A) while
(C) wail
(B) wile 
(D) vile
Ans. (A) while

79. Diseases are.... through contact with infected animals
(A) transmitted 
(B) transacted
(C) transplanted 
(D) transported
Ans. (A) transmitted 

80. Choose the word or group of words that best expresses the meaning of the capitalised word given below.
MASQUERADE
(A) To provide support 
(B) To mesmerise
(C) To run in a marathon race
(D) To go in disguise
Ans. (D) To go in disguise

81. Pick out the one which can substitute the underlined group of words correctly, without changing the meaning of the sentence.
If you have power or money you misuse and if you don't have you year for it.
(A)  you misuse it when you don't
(B) you misuse so that you don't
(C) you misuse and if you can't
(D) you misuse it and if you don't
Ans. (D) you misuse it and if you don't

82 Fill in the blank in the following sentence with the correct form of the word given in the bracket
They...  (frequent) quarrel over petty issues
(A) frequent
(B) frequently
(C) frequency
(D)  frequence
Ans. (B) frequently

हिंदी भाषा

83. भाव विस्तार को......भी कहा जाता है 
(अ) समास (ब) मुहावरा
(स) पल्लवन (द) कोई नहीं 
उत्तर- (स) पल्लवन

84. त्रिशुल उपनाम किसका है?
(अ) नाथूराम शर्मा शंकर
(ब) गया प्रसाद शुक्ल 'सनेही'
(स) राय देवी प्रसाद पूर्ण
(द) सियारामशरण गुप्त
उत्तर- (ब) गया प्रसाद शुक्ल 'सनेही'

85. हिंदी में वैज्ञानिक आलोचना का सूत्रपात किसने किया?
(अ) पंडित महावीर प्रसाद द्विवेदि (ब) डा शिवदान सिंह चौहान
(स) डॉ. राम्स्वरूप चतुर्वेदी  (द) आवार्य रामचंद्र शुक्ल
उत्तर- (द) आवार्य रामचंद्र शुक्ल

86. बंगाल का काव्य के लेखक हैं
(अ) रघुवीर सहाय
(ब) हरिवंशराय बच्चन
(स) भिष्म सहानी
(द) निर्मल वर्मा
उत्तर- (ब) हरिवंशराय बच्चन

87. हिन्दी किस परिवार की भाषा है ?
(अ) सामी हामी
(ब) काकेसी
(स) पापुई
(द) भारोपिये
उत्तर- (द) भारोपिये

88. बरवै नायिका भेद ग्रंथ के रचयिता
(अ) रहिम (ब) केशवदास 
(स) घनानंद (द) कोई नहीं
उत्तर- 

89.  इनमें से कौन प्रथम तारसप्तक के कवि हैं?
(अ) नेमीचंद्र जैन
(ब) राजकुमार
(स) अवधेश कुमार
(द) कुंवर नारायण
उत्तर- (अ) नेमीचंद्र जैन

90. निबंध गद्य की कसौटी है, यह विचार  किसका है?
(अ) डा शिवदान सिंह चौहान
(ब) आवार्य रामचंद्र शुक्ल
(स) हजारी प्रसाद द्विवेदि
(द) पंडित महावीर प्रसाद द्विवेदि

No comments:

Post a comment