HSSC JOBS

Latest Govt. Jobs and Admission updates are available here.

Breaking

9 Jan 2021

HSSC Gram Sachiv Answer Key/ Solved Question Paper 09.01.2021 Morning Shift

HSSC Gram Sachiv Answer Key/ Solved Question Paper 09.01.2021 Morning Shift 

1. Chinese traveler Xuan Zang visted Thanesar during the rule of
(A) Aurangzeb
(B) Vishnuvarưhana
(C) Akbar
(D) Harshavardhana
Ans. (D) Harshavardhana

2. What is 15 percent of Rs 34?
(A) Rs. 3.75
(B) Rs. 4.50
(C) Rs. 3.40
(D) Rs. 5.10
Ans. (D) Rs. 5.10

3. I traveled 3 km southwards, then turnd right and traveled 5 km, then turned night and travelled 7 km. In which direction was I traveling last ?
(A) East
(B) North 
(C) South 
(D) West
Ans. (B) North

4. The State comes into existence originating in the bare needs of life and continuing in Existence for the sake of good life. This was said by
(A) Socrates (B) Kautilya 
(C) Plato (D) Aristotle
Ans. (D) Aristotle

5. The average of first five multiples of 3 is
(A) 9 
(B)12
(C) 3
(D) 15
Ans. (A) 9 

6. Who introduced the new system of revenue collection and agriculture tax in Haryana named as Dahshala System' ?
(A) Bhujbal
(B) Raja Todarmal
(C) Birbal
(D) Raghobal
Ans. (B) Raja Todarmal

7. Which Two Weet Anian centries established formal relations with lara in 2020 ?
(A) UAE, Bahrain
(B) UAE Sudan
(C) UAF, Kuwait
(D) UAE Saudi Arabia
Ans. (A) UAE, Bahrain

8. The portion of a disk that contains the master boot record
(A) Boot sector
(B) Cache
(C) File allocation table
(D) File system
Ans. (A) Boot sector

9. Basai wetland is located in which district 
of Haryana ?
(A) Kurukshetra (B) Gurugram
(C) Jhajjar (D) Faridabad
Ans. (B) Gurugram

10. Which is the Legislative Capital of Sri Lanka?
(A) Jaffna
(B) Sri Jayewardenepura Kotte
(C) Kandy
(D) Nugegoda
Ans. (B) Sri Jayewardenepura Kotte

11. Which of the following lakes in Haryana was built in 1947 when two small hillocks were joined ?
(A) Hathni Kund Lake 
(B) Badkhal Lake
(C) Karna Lake
(D) Damdama Lake
Ans. (B) Badkhal Lake

12. Every Gram Panchayat, Panchayat Samiti and Zila Parishad of Haryana shall continue for a period of from the date of appointment for its first meeting.
(A) ten years
(B) six year
(C) five years
(D) seven years
Ans. (C) five years

13. 252 can be expressed as a product of primes as 
(A) 2x2x2x3x7
(B) 3x3x3x3x7
(C) 2x2 x 3 x 3x7 
(D) 2x 3x 3 x 3 x 7
Ans. (C) 2x2 x 3 x 3x7 

14. Haryana is divided into how many Legislative Assembly constituencies
(A) 80
(B) 90 
(C) 85
(D) 93
Ans. (B) 90 

15. Calculate the effective nuclear charge felt by a 3d electron of chromium atom (Z=24).
(A) 4.20
(B) 3.55
(C) 3.90 
(D) 4.60
Ans. (D) 4.60


16. How many districts does the State of Haryana have ? 
(A) 21 (B) 24 
(C) 23 (D) 22
Ans. (D) 22

17. Which set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series will complete it ? ONPM_ NPMO PMON. 
(A) NMPO (B) ONPM 
(C) PNOM (D) MONP
Ans. (D) MONP

18. The fraction of the total current carried by each ion is called
(A) Coulomb number (B) Raoult's number
(C) Transport number (D) None of these
Ans. (C) Transport number

19. Which dynasty was ruling Haryana when the Ghaznavids invaded India from the North-West ?
(A) Tomara (B) Tughlaq
(C) Pushyabhuti (D) Guptas
Ans. (A) Tomara

20. The Indira Gandhi Super Thermal Power Project a located in ... district of Haryana
(A) Yamuna Nagar
(B) Jhajjar
(C) Kakroi
(D) Khedar
Ans. (B) Jhajjar

21. Who is the speaker of the Lok Sabha ?
(A) Om Birla
(B) Meira Kumar
(C) Sumra Mahajan
(D) None of these
Ans. (A) Om Birla

22. Star monument of Haryana is the Samadhi of
(A) Tarachandji Maharal
(B) Goviridh Singh |
(C) Narayana Swami
(D) Shivap
Ans. (A) Tarachandji Maharal

23. What is the unit of force in CGS system ? 
(A) Dyne (B) Pound 
(C) Newton (D) Joule
Ans. (A) Dyne

24. Rania constituency of Legislative Assembly is located in which district of Haryana ?
(A) Jind (B) Hisar
(C) Fatehabad (D) Sirsa
Ans. (D) Sirsa

25. How many members are elected for Rajya Sabha from Haryana ?
(A) 6
(B) 4
(C) 5
(D) 10
Ans. (C) 5

26. Which of the following units represents largest amount of data ?
(A) Terabyte (B) Gigabyte
(C) Kilobyte (D) Megabyte
Ans. (A) Terabyte

27. Who among the following was not the Governor of Haryana
(A) G.D. Tapase
(B) Mahabir Prasad
(C) Dharma Vir 
(D) Om Prakash Chautala
Ans. (D) Om Prakash Chautala

28. Which district of Haryana has the lowest number of Gram Panchayats at present ?
(A) Panipat 
(B) Rohtak 
(C) Faridabad 
(D) Panchkula
Ans. (C) Faridabad 

29. Pick the odd numerical pair 
(A) 58-50 
(B) 49 -42 
(C) 83-75 
(D) 25-17
Ans. (B) 49 -42

30. When did the second battle of Panipat take place?
(A) 1664 (B) 1761 
(C) 1556 (D) 1526
Ans. (C) 1556

31. Which city is not a tehsil of Gurugram? 
(A) Kosli (B) Pataudi
(C) Manesar (D) Farrukh Nagar
Ans. (A) Kosli 

32. A slit of width 'a' is illuminated by white light. For what value of 'a' will the first minimum for red light of wavelength 650 nm be at e= 15 ? (Given sin 15 =0.2588)
(A) 4.5 um
(B) 10 um
(C) 5 um
(D) 25 um
Ans. (D) 25 um

33. .........a protocol for sending email between servers on the internet.
(A) Hypertext Transfer Protocol (HTTP)
(B) Real Time Protocol (RTP) 
(C) Border Gateway Protocol (BGP) 
(D) Simple Mail Transfer Protocol (SMTP)
Ans. (D) Simple Mail Transfer Protocol (SMTP)

34. Which of the following is the second level of 
Panchayati Raj in  Haryana
(A) Zila Panchayat
(B) Panchayat Samiti
(C) Gram Panchayat 
(D) None-of the above
Ans. (B) Panchayat Samiti

35. Replace the question mark by chooging the correct answer from the given options
5| 10 | 30
? | 4 | 12
6 | 12 | 36
Ans. (C) 2

36. Which of the following rivers does not get its source from the Shivalik Hills?
(A) Ghaggar
(C) Tangra
(B) Markanda
(D) Dohan
Ans. (D) Dohan

37. Reena is twice as old as Sunita. Three years ago, she was three times as old as Sunita How old is Reena now ?
(A) 7 years (B) 8 years
(C) 6 years (D) 12 years
Ans. (D) 12 years

38. In the Ashta Pradhans of Shivaji's Cabinet Finance Minister was called as
(A) Amatya
(B) Summant 
(C) Peshwa
(D) Shuru Nawis
Ans. (A) Amatya

39. It in a certain language, "REMOTE' is coded as ROTEME, Which word would be coded as PNIICC? 195236
(A) PIECES (B) PICKLE
(C) PICNIC (D) PICKED
Ans. (C) PICNIC

40. Who among the following has the final power to decide whether a Bill is a Money Bill or not ?
(A) Vice President
(B) Speaker of Lok Sabha 
(C) President
(D) Cabinet of Ministers
Ans. (B) Speaker of Lok Sabha 

41. In Haryana, HVPNL means 
(A) Haryana Vidyut Purchase Nigam Limited
(B) Haryana Voltage Purchase Nigam Limited
(C) Haryana Vidyut Prasaran Nigam Limited 
(D) Haryana Voltage Prasaran Nigam Limited
Ans. (C) Haryana Vidyut Prasaran Nigam Limited 

42. The Congress accepted Purna Swaraj as its goal in the Session of the Congress held at Lahore in
(A) 1926 (B) 1929 
(C) 1919 (D) 1939
Ans. (B) 1929

43. Iltutmish was a king of which dynasty ? 
(A) Mughal dynasty
(B) Tughlaq dynasty 
(C) Lodhi dynasty (D) Slave dynasty
Ans. (D) Slave dynasty

44. Who was the Interim President of the Constituent Assembly of India in 1946 ? 
(A) Sachchidananda Sinha
(B) B. R. Ambedkar
(C) G. V. Mavlankar 
(D) Rajendra Prasad
Ans. (A) Sachchidananda Sinha

45. "Liberty is the freedom of the individual to express without external hindrances to personality is said by
(A) T. H. Green 
(B) Prof. G. D. H. Cole
(C) Prof. Laski
(D) Seeley
Ans. (B) Prof. G. D. H. Cole

 
46. Every year the State of Haryana celebrates Martyrdom Day on 23 September in the memory of 
(A) Nur Muhammad Khan
(B) Raja Nahar Singh
(C) Rao Tula Ram 
(D) Bahadur Shah
Ans. (C) Rao Tula Ram 

47. if 14.4 then the value of x is
(A) 1.44 
(B) 14 4 
(C) 0.0144
(D) 144
Ans. (C) 0.0144

48. Making False Declaration is mentioned in which Section of Haryana Panchayati Raj Act, 1994 7
(A) Section 171 (B) Section 181 
(C) Section 161 (D) Section 191
Ans. (A) Section 171

49. Pointing to a photograph a man said have no brother or sister but that man's father is my father's son, Whose photograph was it?
(A) His son's
(B) His father's
(C) His own 
(D) His nephews
Ans. (A) His son's

50. Hathni Kund Barrage is located on which river of Haryana ?
(A) Saraswati (B) Sahibi 
(C) Yamuna (D) Dohan
Ans. (C) Yamuna

51. In MS Excel, a worksheet, also known as a is a table into which you enter
data and data label.
(A) Spreadsheet (B) ROM 
(C) Data set (D) Data Room
Ans. (A) Spreadsheet 

52 With which country has the Haryana Government partnered to set up a
Horticulture Project in Karnal district ?
(A) Israel (B) Japan 
(C) USA (D) France
Ans. (A) Israel

53. Every Panchayat Samiti of Haryana shall appoint different Committees and shall be the Ex-officio Secretary of every Committee
(A) President
(B) Executive Officer
(C) Chairman 
(D) Commissioner
Ans. (B) Executive Officer

54. What is the name of the instrument that records earthquake waves ?
(A) Anemograph (B) Seismograph 
(C) Polygraph (D) Barograph
Ans. (B) Seismograph

55. Every Panchayat Samiti of Haryana shall appoint different Committees, each Committee shall consist of how many maximum number of members including Chairman ?
(A) 8 
(B) 10 
(C) 6
(D) 12

56. What is the difference between the biggest and the smallest fraction among 
(A)
(B)
(C)
(D) 
Ans. (C) 1/6

57. What is the required quorum for transaction of business at a special meeting of a Zila Parishad according to the Haryana Panchayati Raj Act, 1994?
(A) One half of the total members 
(B) One third of the total members
(C) One third of the members actually serving for the time being
(D) One half of the members actually serving for the time being
Ans. (D) One half of the members actually serving for the time being

58 A ..... is a mini calendar from which data-entry clerks can enter a date
(A) Form
(B) Combo box
(C) Text booK 
(D) Date picker
Ans. (D) Date picker

59 Which Chapter of the Haryana Panchayati Raj Act 1994 deals with the Duties and Functions of Zilla Parishad ?
(A) Chapter X 
(B) Chapter XII
(C) Chapter XVI 
(D) Chapter IX
Ans. (C) Chapter XVI 

60. 105, 53, 27, 14, 7.5, 4.25, 
85 (a) (b) (c) (d) (e) 
What will come in the place of (c) ?
(A) 11.5 
(B) 9
(C) 9.5
(D) 11
Ans. (A) 11.5 

61. Identify the correct answer for the Haryana Panchayati Raj Act, 1994.
(A) Chapter XVIII deals with Supervision of Zila Parishad
(B) Chapter XVIII deals with Zila Parishad
(C) Chapter XVIII deals with Property, Finance and Taxation.
(D) Chapter XVIII deals with Conduct of Business
Ans. (A) Chapter XVIII deals with Supervision of Zila Parishad

62. If a+b=5 and 3a + 2b = 20, then (3a + b) will be
(A) 15
(B) 20 
(C) 10
(D) 25
Ans. (D) 25

63. Who among the following was the Ruler of Ballabhgarh in Haryana and was actively involved in India's independence struggle ? 
(A) Maharaja Agrasen
(B) Raja Nahar Singh
(C) King Prithu
(D) Yadavindra Singh
Ans. (B) Raja Nahar Singh

64. When was Haryana Panchayati Raj Act came into force
(A) 22 April, 1993
(B) 22 April, 1994
(C) 22 May, 1993 
(D) 22 May, 1994
Ans. (B) 22 April, 1994

65. Who was the author of Ramcharitmanas ?
(A) Tulsidas (B) Premdas
(C) Kalidas (D) Munshidas
Ans. (A) Tulsidas

66. When Haryana was formed in 1966, was declared as the second official language of the State by Bansi Lal Govt, 
(A) Punjabi (B) Tamil
(C) Hindi (D) Haryanvi
Ans. (B) Tamil

67. How many Tehsils are there in Haryana at present ? 
(A) 58 (B) 75 
(C) 93 (D) 85
Ans.(C) 93

68. V625 14 11 11 25 V196 is equal to
(A) 6
(B) 8
(C) 5
(D) 11
Ans. (C) 5

69. Which among the following festivals is celebrated to welcome the rainy season in Haryana 
(A) Gangaur (B) Baisakhi
(C) Teej (D) Non of the above 
Ans. (C) Teej

70. When was the Panchayat Raj stated in India?
(A) 1959
(B) 1952
(C) 1957
(D) 1973
Ans. (A) 1959

71. Which is the largest Ocean in the world?
(A) Atlantic Ocean
(B) Indian Ocean 
(C) Pacific Ocean
(D) Arctic Ocean
Ans. (C) Pacific Ocean

72. Which city of Haryana has the highest population as per Census 2011 and 2020 projection ?
(A) Gurgaon
(B) Ambala
(C) Fandabad 
(D) Panipat
Ans. (C) Fandabad 

73. Who appoints the Chairman of Haryana Public Service Commission ? 
(A) Chief Minister (B) President 
(C) Governor (D) Prime Minister
Ans. (C) Governor 

74. If y 5, then what is the value of 10y y-y ? 
(A) 100 (B) 200/5
(C) 502 (D) 500
Ans. (D) 500

75. Haryana government in the year 2015, declared that it will develop, to
be as the smart city. 
(A) Gurgaon (B) Thari
(C) Ambala (D) Panipat
Ans. (A) Gurgaon

76. The length of IPV6 is  
(A) 32 bits (B) 128 bits 
(C) 64 bits (D) 12 bits
Ans. (B) 128 bits

English Language

77. Read the sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence, mark the option of that part with error as your answer. If there is no arror, mark (D). (Ignore errors of punctuation, if any.)
It was time that you started working 
(A) you started (B) working 
(C) was time that (D) No error 
Ans : (C) was time that

78. Fill in the blank in the following sentence with the correct form of the word given in the bracket.
The notice read (accommodate) on first come first serve basis. 
(A) Accommodation
(B) Accommodating
(C) Accommodate 
(D) None of these
Ans : (A) Accommodation

79. Choose the one which best expresses the meaning of the idiom given in bold in the following sentence. 
She ride roughshod over her tenant when she decided to sell the house without informing her tenant about her plans.
(A) Spoke rudely to
(B) Rejected the appeals of
(C) Showed lack of consideration of feelings and wishes of
(D) Insulted
Ans. (C) Showed lack of consideration of feelings and wishes of

Directions (Questions 80 - 82) Fill in the blanks with appropriate words.

80. Because of the heavy rain, the match was 
(A) called off (B) fallen off 
(C) set aside (D) broken off
Ans. (A) called off

81. Students will go on an..... 
(A) excurtion 
(B) ascursion 
(C) excusion 
(D) excursion
Ans. (D) excursion

82. I hope you will not turn... my request.
(A) up
(B) around
(C) off
(D) down
Ans. (D) down


हिन्दी भाषा

83. पंत को उनकी किस कृति पर भारतीय ज्ञानपीठ पुरस्कार मिला?
(A) चिदम्बरा 
(B) गीतहंस 
(C) लोकायतन
(D) ग्राम्या 
Ans : (A) चिदम्बरा 

84. गुलेरीजी द्वारा संपादित पत्र था
(A) माधुरी (B) नागरी नीरद 
(C) समालोचक (D) भारत मित्र 
Ans : (C) समालोचक

85. किसे आधुनिक हिन्दी साहित्य के निर्माता माना जाता है। 
(A) भारतेंदु हरिश्चंद्र (B) मैथिली शरण गुप्त 
(C) प्रेमचंद  (D) इनमें से कोई नहीं 
Ans : (A) भारतेंदु हरिश्चंद्र

86. पथगति पेखल मो राधा, तनुक भावर परान भए। पीड़ित रहल कुमुद निधि साधा ।। 
उपर्युक्त पंक्तियाँ किस कवि की हैं ? 
(A) कश्मीर (B) प्रेमचंद 
(C) विद्यापति (D) मधुकर
Ans. (C) विद्यापति 

87. 'प्रगतिवाद' किसकी कृति है ? 
(A) अमृतराय (B) प्रकाशचन्द्र गुप्त 
(C) शिवदान सिंह चौहान 
(D) डॉ देवराज 
Ans: (C) शिवदान सिंह चौहान 

88. मूर्धन्य व्यंजन है 
(A) य 
(B) श
(C) प 
(D) ट
Ans : (D) ट

89. साकेत की भाषा में....का अत्यंत शिष्ट और प्रौढ रूप मिलता है । 
(A) खड़ीबोली 
(B) अवधी
(C ) पाली 
(D) ब्रज
Ans : (A) खड़ीबोली 

 90. माधुर्य गुण को किसने 'उक्ति वैचित्र्य' कहा है ? 
(A) वामन (B) राजशेखर
(C) भोज (D) मम्मट
Ans. (A) वामन 
Note-
This key is tentative. Please consult the official answer key for confirm answers, when uploaded. 


4 comments:

  1. Sir, no results

    1.qustion no. 83
    2. No. 61
    3. No. 57
    4. No. 45
    5. No. 32
    6. No. 23
    7. No. 19
    8. No. 15
    9.Qustion No. 12 is not solved in your answer 🔑 key
    Please give

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Aap sahi kah rahe hain. Question samajhne me galti ho gai thi

      Delete