Practice Set for PGT Geography HSSC Screening Test

Q. 1. Genoa is leading seaport of –
(a) Australia (b) Italy (c) France (d) Japan

Q. 2. Indian state known as ‘garden spice’ is-
(a) Kerala (b) Jammu & Kashmir (c) Himachal (d) Uttrakhand 

Q. 3. India’s first Marine National Park is located in-
(a) Bay of Bengal (b) The Gulf of Mannar (c) Both (d) None of these 

Q.4. Singreni Coal fields is located in-
(a) Kashmir Valley (b) Godavari valley (c) Both (d) None 

Q.5. As per 2011 Census of India the state which registered lowest sex ratio (female per thousand males) is-
(a) Haryana (b) Punjab (c) Bihar (d) Delhi 

Q.6. The planet which has maximum number of satellites is-
(a) Mars (b) Venus (c) Jupiter (d) None of these 

Q.7. The study of Universe is called-
(a) Geology (b) Geography (c) Cosmology (d) None of these 

Q.8. The Largest Indian Mammal is-
(a) Elephant (b) Camel (c) Giraffe (d) Rhino 

Q.9.Project Tiger, one of the premier conservation efforts in the country was launched on-
(a) April 1, 1971 (b) April 1, 1972 (c) April 1, 1973 (d) None of these 

Q.10. Which River is known as Sorrow of Bihar-
(a) Brahmputra (b) Kosi River (c) Ganga (d) None of these 

Q.11. The largest port of India is- 
(a) Jawaharlal Nehru Port in Mumbai (b) Kandla Port in Gujrat 
(c) Both (d) None of these 

Q.12. India’s first Atomic Power Plant is-
(a) Gorkhpur (Haryana) (b) Tarapur (Mumbai) (c) Both (d) None of these

Q.13. Lignite is a type of-
(a) Coal (b) Stone (c) Metal (d) None of these 

Q.14. The average rainfall in India is about-
(a) 115 cm (b) 120 cm (c) 125 cm (d) 135 cm 

Q.15. The radius of earth is-
(a) 6,370 km (b) 3,670 km. (c) 7,063 km (d) 7,036 km

Q.16.The regular soil is-
(a) Sandy Soil (b) Black Soil (c) Clayey Soil (d) None of these 

Q.17. The largest producer of diamond in India is-
(a) Gujarat (b) Rajasthan (c) Jharkhand (d) Madhya Pradesh 

Q.18. The gas which is largely responsible for green house effect is-
(a) Ozone (b) Carbon dioxide (c) Nitrogen (d) Oxygen 

Q.19. Which food-grain crop occupies the largest cropped are in India-
(a) Wheat (b) Rice (c) Sugarcane (d) Pulses 

Q.20. Earthquakes waves are of two types namely-
(a) Body waves and surface waves (b) Electric waves and magnetic waves 
(c) both (d) none of these 



Answers- 1-b, 2-a, 3-b, 4-b, 5-a, 6-c, 7-c, 8-a, 9-c, 10-b, 11-a, 12-b, 13-a, 14-c, 15-a, 16-b, 17-d, 18-b, 19-b, 20-a

Related Posts
Disqus Comments
© Copyright 2017 HSSC JOBS - All Rights Reserved - Created By BLAGIOKE Diberdayakan oleh Blogger